Leul pierde 2%, până la 3,7650 lei/euro, reacţie brutală la scăderea ratingului de ţară de către S&P

Moneda naţională s-a depreciat cu peste şapte bani (2%) în mai puţin de jumătate de oră, până la 3,7650 lei/euro, după ce agenţia de rating Standard & Poor’s a anunţat că a coborât cu o treaptă ratingurile României.

„Mi se pare o decizie nejustificată, dacă ne uităm la Ungaria, o ţară cu un rating mai ridicat, dar cu o situaţie economică mult mai proastă. Oricum, impactul va fi extrem de negativ pentru România”, a declarat, pentru NewsIn, economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

El spune că presiunile asupra cursului de schimb vor fi extrem de puternice în perioada următoare, dar principala consecinţă a scăderii ratingului de ţară va fi scumpirea finanţării externe, „care într-un an se va vedea în creşterea economică”.

În mai puţin de o jumătate de oră, moneda naţională a pierdut peste şapte bani, iar la ora 17:15 leul ajunsese la un maxim al zilei, de 3,7677 lei/euro. Ulterior, leul a recuperat din terenul pierdut, iar la 17:35 cursul revenise la cotaţii de 3,7120 lei/euro.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a anunţat, luni, că a coborât cu o treaptă ratingurile României pentru împrumuturile în valută, de la ‘BBB-/A-3’ la ‘BB+/B’, şi pentru creditele în lei pe termen lung, la ‘BBB-‘, toate cu perspectivă negativă, ca urmare a problemelor de finanţare.

„Retrogradarea reflectă riscurile din ce în ce mai mari cu care se confruntă economia reală, din cauza dependenţei sectorului privat de finanţarea externă, care devine, în contextul internaţional, tot mai nesigură. Autorităţile din România nu s-au ocupat de aceste probleme, iar atenţia s-a concentrat pe alegerile generale, ceea ce a tensionat şi mai mult mediul politic”, apreciază analistul Standard & Poor’s, Marko Mrsnik.

Sursa principala

Lasă un comentariu