Student la ASE, trimis in judecata pentru fraude pe Internet

Politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Ploiesti au anihilat o retea infractionala care se ocupa cu fraude pe Internet, gruparea fiind condusa de un student al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, sectia Cibernetica.

Politistii de la Crima Organizata, impreuna cu procurori din cadrul DIICOT, au investigat, timp de trei ani, intre 2004 si 2007, activitatea gruparii infractionale conduse de George Preda, student la ASE, specializarea Cibernetica.

Preda a pus la punct o retea infractionala care actiona in Bucuresti, Ploiesti si Campina si se ocupa cu fraude pe internet, prin sistemul licitatiilor online, gruparea prejudiciind cu 10.000 de euro mai multi cetateni straini din Statele Unite ale Americii, Olanda si Australia.

Conform surselor citate, Preda posta spre vanzare, pe site-ul www.amazon.com , specializat in vanzari online, iPod-uri pe care nu le detinea, cerand pentru acestea un pret mult mai mic decat pretul de piata al unor astfel de obiecte. Preda facea rost de conturi si parole ale utilizatorilor legali ai site-ului si posta anunturile de vanzare in numele acestora.

Victimele erau selectate de catre Preda din randul persoanelor care licitasera pentru astfel de bunuri si pierdusera respectivele licitatii, se arata in comunicatul BCCO Ploiesti. Pentru a nu trezi suspiciuni in randul cumparatorilor, Preda posta pe site numai usere care aveau un bun istoric, in sensul ca vanzatorii erau cunoscuti ca avand mai multe tranzactii incheiate prin intermediul site-ului, fara a exista plangeri la adresa lor.

Dupa ce lansa oferta, Preda incepea pe e-mail corespondenta cu cei interesati sa cumpere i-pod-urile, convingandu-i sa trimita o parte din valoarea bunului scos la vanzare pe numele altor trei persoane care faceau parte din gruparea infractionala. El explica pagubitilor ca se afla in Romania, la un prieten si ca este mai usor sa primeasca banii pe numele acestuia.

Banii erau trimisi prin Western Union pe numele unora dintre cele trei persoane racolate de doi membri ai gruparii, care primeau 10 la suta din suma. La randul lor, destinatarii primeau si ei alte zece procente din sumele trimise, restul revenind lui George Preda.

Prin acest sistem, Preda a inselat 37 de cetateni straini, valoarea totala a prejudiciului fiind de aproximativ 10.000 USD. George Preda, impreuna cu cei doi care-l ajutau sa racoleze persoanele pe numele carora erau trimise sumele de bani, au fost trimisi in judecata pentru inselaciune si pentru acces ilegal la un sistem informatic, si prejudicierea patrimoniala a unei persoane.

Sursa principala

Lasă un comentariu