Turnătorul lui Mălăele nu neagă colaborarea cu Securitatea

Directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea, Paraschiv Usturoiu, a făcut, ieri, scandal la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), nemulţumit de dezvălurile publicate de EVZ.

Concret, Usturoiu nu a negat colaborarea cu Securitatea sau faptul că a semnat notele informative, acuzând în schimb CNSAS că, în acţiunea făcută în instanţă, a divulgat numele complet al actorului Horaţiu Mălăele, una dintre „victimele“ sale.

În ediţia de ieri, EVZ arăta că magistraţii Tribunalului Bucureşti vor lua în discuţie, pe 18 noiembrie, verdictul de colaborator al Securităţii, dat de CNSAS în cazul actualului şef al Direcţiei de Cultură Vrancea, Paraschiv Usturoiu. Potrivit documentelor CNSAS, Usturoiu l-ar fi dat pe mâna securiştilor pe Horaţiu Mălăele, pe 18 aprilie 1988, după ce acesta din urmă a susţinut un recital la Focşani.

„Oare când vom deschide cartea adevărurilor?“

Materialul publicat de EVZ a stârnit reacţii dure şi din partea cititorilor, care s-au revoltat pe forum faţă de faptul că astfel de „turnători“ deţin şi acum, la aproape 19 ani de la Revoluţie, funcţii importante în instituţiile statului. „Oare când vom deschide cartea adevărurilor? Toţi foştii preşedinţi de Comitete de Cultură – tovarăşii cu hainele lor din piele de vacă, grosolane şi scorţoase – au fost şi cu siguranţă mai sunt fie colaboratori ai Securităţii, fie securişti“, spune „Ieşean“. „Era clar de mult că România este condusă de exponenţii fostei Securităţi (…) Toţi aceştia sunt cei care nu doresc să schimbe sistemul corupt, fiindcă oamenii corupţi sunt şantajabili şi, deci, pot fi dominaţi şi manevraţi cu uşurinţă“, este de părere şi Luana Perci.

„Un studiu asupra celor care populează instituţia Securităţii ar scoate la iveală caracterele celor care sub numele de Securitatea României au devenit răul cel mai mare pentru poporul român“, completează şi Rodica Alexa.

SENTINŢĂ

Episcopul Casian câştigă procesul

Episcopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, nu a colaborat cu Securitatea. Aşa au decis, ieri, magistraţii Tribunalului Bucureşti, care au respins, ca inadmisibilă, acţiunea formulată de CNSAS. Pe de altă parte, magistraţii au admis, tot ieri, o excepţie formulată de avocatul episcopului, Nasty Vlădoiu, prin care se arată că acesta din urmă a primit deja, în 2007, un verdict de necolaborare.

Sursa principala

Lasă un comentariu