Restanţele la creditele în valută au crescut de trei ori mai rapid decât la lei

Restanţele la creditele în valută au crescut, în septembrie, de trei ori mai rapid decât la cele în lei. Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, cele mai multe restanţe s-au înregistrat în Bucureşti şi în judeţele Braşov şi Bihor.

Soldul creditelor restante în valută a urcat în septembrie de trei ori mai rapid decât la lei. Creşterea restanţelor la creditele în valută a fost în septembrie de 23%, în timp ce avansul obligaţiilor neachitate la timp în lei a fost de 8,21%. Restanţele totale au reprezentat 1,1% din valoarea împrumuturilor acordate, potrivit datelor BNR.

Totalul împrumuturilor, atât în lei, cât şi în valută a avansat în septembrie cu 5,7%, de la 184,54 miliarde lei la 195,157 miliarde lei, în timp ce soldul restanţelor a urcat cu aproape 12%, de la 1,92 miliarde lei la 2,15 miliarde lei.

Soldul creditelor în lei a fost de 85,46 miliarde de lei la 30 septembrie, în urcare cu 2,14% faţă cel de la finele lunii august. Creditele în valută au continuat să se extindă, înregistrând în septembrie un avans de 8,73% faţă de soldul de la finele lui august, de 100,88 miliarde lei.
În topul celor mai mari restanţe se situează Bucureştiul, urmat de judeţele Braşov şi Bihor, care concentrează aproape 35% din soldul obligaţiilor în lei neachitate la timp şi peste 50% din cele în valută.

Majoritatea creditelor în lei au fost angajate de către firme, în timp ce populaţia a contractat cea mai mare parte din împrumuturile în valută. Creditele pentru consum reprezintă 92% din totalul împrumuturilor în lei acordate populaţiei şi 61,8% din soldul în valută.

Lasă un comentariu