Sărbătoare religioasă în Dumbrava Sibiului: Hramul Bisericii din Bezded

Sâmbătă, 8 noiembrie, de sărbătoarea sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil, în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra” din Dumbrava Sibiului, se sărbătoreşte hramul bisericii din Bezded (județul Sălaj), adusă la Sibiu în anul 1990.

Biserica din Bezded este unul dintre monumentele de referință din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, fiind un adevărat simbol al locului, așa cum se întâmplă, în general, cu bisericile din satul românesc. Datată din secolul al XVIII-lea (1754), biserica ilustrează procedeele tehnice utilizate de meșterii populari la edificarea construcțiilor monumentale din lemn: îmbinarea pereților din grinzi orizontale, cu capetele profilate în trepte, bolta cilindrică din lemn, cu turlă înaltă. Asemenea caselor țărănești, ornamentica sculpturală a monumentului este realizată îndeosebi de stâlpii prispei și de arcadele fixate în cuie de lemn, având capetele înflorate, iar ca decor, rozeta încadrată în chenare de romburi, linii frânte și dinte de lup.
Pictura interioară a bisericii respectă stilul iconografic tradițional de ornamentare a bisericilor de lemn din Transilvania: chenare florale delimitează scene biblice și laice, realizate în desen sigur, cu un colorit armonios, ce acoperă în întregime pereții și boltele superioare. Distingem, pe latura de sud a naosului, Sărutarea lui Iuda, Când au dus pe Iisus Hristos la Ana, iar pe latura de nord, Intrarea în Ierusalim. În pronaos, pe latura de sud este zugrăvită o scenă laică, Cătana și Moartea, prin care se relevau practicile de odinioară de prindere a flăcăilor pentru oaste, de către cătanele austro-ungare. Tot aici este zugrăvită scena intitulată Pilda celor zece fecioare, încadrată de bogate chenare florale.
Faptul că șirul preoților slujitori ai acestei biserici a fost deschis de către Alexandru Ioan Pop, tatăl lui Alexandru Papiu Ilarian, crește substanțial valoarea istorică a monumentului.
Pe lângă valoarea sa culturală deosebită, biserica se încadrează perfect în ansamblul peisagistic din Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ”ASTRA”, fiind un reper esențial pentru orice turist care pășește pe aleile din Dumbrava. Străjuită din spate de pădure și cu un excelent covor de iarbă în partea din față, biserica își păstrează și rolul originar, de transmitere a mesajului religios, prin intermediul preotului paroh, părintele Rareș Sbera, care primește în fiecare duminică și la fiecare sărbătoare de peste an, pe toți cei care aleg Dumbrava ca loc de reculegere, de împăcare cu sine și cu Dumnezeu.
Hramul unei biserici este, în fapt, sărbătoarea acesteia, fiecare dintre lăcaşurile de cult din spiritualitatea răsăriteană având un ocrotitor. Cei trei Arhangheli, în istoria mântuirii, au avut şi au un important rol, atât de păzitori, de bine-vestitori, cât şi de însoţitori ai celor care călătoresc. Multe biserici din Ardeal poartă hramul acestora, semn că ajutorul lor s-a îndreptat, de-a lungul timpului, spre multe generaţii de creştini români. Numele sfinților arhangheli au fost și sunt purtate de către foarte mulți creștini, cărora le transmitem, pe această cale, urările noastre de bine și un călduros ”La Mulți Ani!”.
Vă aşteptăm la sărbătoarea bisericii din Bezded, în muzeul din Dumbravă, la orele 10.00 fiind Sfânta Liturghie, iar apoi momentul liturgic comemorativ dedicat ctitorilor lăcaşului.

Lasă un comentariu