Proiecte imobiliare sunt suspendate toate.Credeti ca vor reduce si ei preturile?

Dezvoltatorii care abia deschiseseră şantierele sau îşi anunţaseră intenţia de a construi au decis să-şi suspende planurile de construcţie cel puţin până anul viitor

Reţinerea băncilor de a acorda credite pentru investiţii imobiliare şi lipsa clienţilor i-au determinat pe investitori să lase proiectele să crească deocamdată numai pe hârtie. Dacă, în prima fază, cei mai loviţi au fost micii investitori, care demaraseră proiectele cu un împrumut de la bancă şi construiau cu banii clientului, acum criza îi afectează şi pe jucătorii importanţi.

Este vorba în special despre cei care abia deschiseseră şantierul sau abia încercau să obţină autorizaţiile de construcţie. Dezvoltatorii care sunt cu blocurile la jumătate sau au terminat deja fundaţia apelează la tot felul de strategii pentru a finaliza proiectele sau cel puţin o parte din ele – unii au decis deja să renunţe la celelalte faze ale construcţiei.

Specialiştii estimează că piaţa imobiliară îşi va reveni în 2009, în condiţiile în care necesarul de circa 120.000 de locuinţe nu va fi atins şi oferta de apartamente noi va fi mai mică decât anul acesta, pe fondul acestei trieri financiare silite.

FĂRĂ FINANŢARE

Mii de apartamente rămân „în aer“

Atraşi de atmosfera de El Dorado creată anii trecuţi, dezvoltatorii s-au grăbit să se lanseze pe piaţa românească. Condiţiile actuale îi determină însă pe unii să facă un pas înapoi.

„Criza i-a afectat cel mai tare pe cei care nu aveau finanţare proprie şi se bazau pe banii băncilor“, explică Adrian Voicu, franchise sales manager la Re/max. Au pierdut şi cei care s-au bazat pe vânzarea din faza de proiect. „Genul acesta de afacere nu va mai avea succes, aşa cum s-a întâmplat până acum. Dezvoltatorul trebuie să dispună de cel puţin 30% din suma necesară“, este de părere Călin Clinciu, director de dezvoltare la Euroest.

Experţii spun că eşecul în vânzarea multor proiecte este tributul pe care îl plătesc dezvoltatorii pentru că nu s-au adaptat pieţei. „Locuinţele «utopice», cu terase enorme sau spaţii comune «extrem de generoase» îşi vor găsi cu greu cumpărători“, afirmă Cornel Bălan, manager al companiei IBC Projects.

Sunset Residences. Proiectul lansat în ianuarie de compania maghiară Ablon urma să fie construit pe Bulevardul Timişoara şi să cuprindă circa 1.800 de unităţi. Primele 400 trebuiau să fie gata până la finele lui 2010. Proiectul a fost suspendat pe timp nelimitat, cel puţin pentru moment – reprezentanţii companiei spun că vânzările au mers foarte slab, dar cei care au făcut rezervări îşi vor primi banii înapoi.

NeoPeninsula. Complexul de 2.700 de unităţi, anunţat de NeoCity Group, este departe de a prinde contur, deşi a fost lansat acum un an şi jumătate. Surse din piaţă spun că ansamblul din Colentina este la vânzare, în schimbul a 55 de milioane de euro.

„Nu intenţionăm să vindem acest proiect. Ne dorim să-l construim, dar în afaceri orice proiect are un preţ“, menţionează Dana Nadolu, reprezentantul Neocity. Aceasta susţine că banii sunt asiguraţi, dar „în zilele noastre mă aştept să avem probleme cu finanţarea în orice moment“. Deşi speră să înceapă construcţia în primă vara lui 2009, dezvoltatorul nu are încă autorizaţie de construcţie.

Amfiteatru. Compania de construcţ ii Apolodor îşi anunţase în luna septembrie intenţiile de a ridica un ansamblu în zona Mihai Bravu, pe o suprafaţă de 15.000 mp. În contextul crizei, planurile s-au modificat puţin. „Nu am găsit până acum un partener financiar, suntem încă în negocieri. Întreaga investiţie se ridică la 88 de milioane de euro. Noi speram să găsim pe cineva care să vină cu 30 de milioane de euro“, afirmă Nicu Buică, director comercial Apolodor.

Proiectele Gran Via. Dezvoltatorul spaniol are trei terenuri în Bucureşti, respectiv cele ale fostelor fabrici Tricodava (26.600 mp), Electrotehnica (43.743 mp) şi Frigocom (31.667 mp). Deşi a finalizat demolările şi a anunţat în loc ansambluri rezidenţiale, nu a demarat nicio construcţie. „Avem aprobă rile necesare premergătoare autorizaţ iei de construcţie. Nu am renunţat la niciunul dintre proiecte, dar, în actualele condiţii ale pieţei, regândim strategiile de dezvoltare şi suntem în discuţii avansate de asociere cu alţi investitori“, susţine Yvonne Toader, director comercial Gran Via România.

Waterfront. Proiectul de 218 apartamente de pe malul lacului Tei, dezvoltat de Quality Living Developers (QLD), este, deocamdată, în stand-by. Reprezentanţii companiei îi îndeamnă pe clienţi să revină anul viitor, menţionând că lucrările de construcţie au fost oprite.

Proiectele Newarch Investments. Directorul companiei, Radu Tudorache, a declarat zilele trecute că a amânat începerea dezvoltării a două proiecte rezidenţiale în Bucureşti până când cererea îşi va reveni.

 

sursa

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/827769/Proiecte-imobiliare-puse-pe-butuci-de-criza/

Lasă un comentariu