Bomba nucleara americana „pierduta” acum 40 ani in Groenlanda. Dezastru mondial?

SUA au pierdut acum 40 de ani, in nordul Groenlandei, in apele nationale ale Danemarcei, o bomba nucleara in urma prabusirii unuia din bombardierele sale, potrivit unor documente declasificate obtinute gratie legii americane privind libertatea informatiilor (Freedom of Information Act), relateaza BBC preluat de AFP.

Conform acestor documente, americanii nu au putut localiza bomba, in pofida cautarilor efectuate langa baza militara aeriana Thule, unde s-a prabusit in 1968 un bombardier strategic B-52, cu patru bombe nucleare la bord.

Baza Thule, baza cea mai nordica a fortelor aeriene americane de o mare importanta strategica, a fost construita in plin Razboi Rece la inceputul anilor 50 si constituia cea mai importanta veriga a sistemului de radare Norad (sistemul de supraveghere a spatiului nord-american), care avea ca obiectiv detectarea oricarei lansari de racheta sovietica.

La 21 ianuarie 1968, unul din aparatele B-52 s-a prabusit in gheata la cativa kilometri de Thule si cautarile au dus la descoperirea a numai trei bombe nucleare. In aprilie acelasi an, cautarile pe fundul oceanului intreprinse pentru a localiza cea de-a patra bomba nu au dus la nici un rezultat si ele au fost abandonate in cele din urma.

Potrivit BBC, mai multi responsabili americani considera ca radioactivitatea ar fi disparut intr-o astfel de masa de apa si ca orice pericol ar fi fost eliminat.

Prezenta de arme nucleare in apele Groenlandei, teritoriu danez autonom, precum si natura cercetarilor pentru localizarea bombei au fost pastrate in cel mai mare secret.

Departamentul de Stat american s-a abtinut sa comenteze informatia difuzata luni BBC, indicand anterior ca cele patru bombe nucleare au fost „distruse”.

Lasă un comentariu