Guvernul a adoptat trecerea unor spitale in administrarea Primariei

Guvernul a adoptat miercuri ordonanta de urgenta care prevede transferul ansamblului de de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii catre autoritatile administratiei publice locale.

„Cu alte cuvinte, descentralizare sistemului sanitar , o tinta a reformei initiate in 2005, incepe sa se realizeze. (…) Prin descentralizarea sistemului sanitar oferta de servicii medicale se va realiza in concordanta cu nevoile reale ale comunitatii, iar autoritatile administratiei publice locale vor fi implicate nemijlocit in imbunatatirea adresabilitatii si accesibilitatii serviciilor medicale”, a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Acesta a afirmat ca prin descentralizare va creste rolul administratiei publice locale in implementarea programelor de sanatate.
Principalele prevederi ale ordonantei se refera la descentralizarea integrala a asistentei medicale comunitare, a asistentei medicale scolare, a activitatii mediatorilor sanitari, a managementului unor unitati sanitare cu paturi, si a unor activitati de avizare si autorizare.
Nicolaescu a insistat totodata ca o prevedere importanta a ordonantei este demararea in Bucuresti a unui program-pilot cu durata de un an in care spitalele vor fi transferate catre autoritatile locale, in speta catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Exceptie vor face doar spitalele de urgenta care vor ramane in administrarea Ministerului Sanatatii. In functie de rezultate se va extinde la nivelul intregii tari.
„Se va transfera catre CGMB managementul asistentei medicale acordate in unele unitati spitalicesti cu paturi din categoriile:spitale comunale, centre de sanatate, spitale orasenesti, spitale municipale, unitati spiatalicesti cu paturi din Bucuresti si din municipiile resedinta de judet”, a spus ministrul.

Lasă un comentariu