Hotararea CEDO in cauza Toganel si Gradinaru impotriva Romaniei

La data de 29 iunie 2006, Curtea Europeana a Drepturilor Omului („CEDO”) a pronuntat o hotarare in cauza Toganel si Gradinaru impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 1 din primul Protocol aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului („Conventia”), care garanteaza respectarea dreptului de proprietate.

La data de 3 februarie 2003, Laurentiu Toganel si Ana Gradinaru au introdus o cerere la CEDO, invocand incalcarea articolului 1 din primul Protocol aditional la Conventie, ca urmare a faptului ca, desi in urma unei actiuni in revendicare introdusa impotriva statului s-a stabilit ca erau proprietarii unui imobil, actiunea in constatarea nulitatii contractului de vanzare-cumparare privind un apartament din acest imobil – incheiat de stat cu fostii chiriasi – a fost respinsa, aplicandu-se de catre instante principiul bunei-credinte.

CEDO a considerat ca articolul 1 din primul Protocol aditional la Conventie a fost incalcat, dat fiind ca reclamantii au fost privati de bunul lor, obtinut in urma actiunii in revendicare, fara a li se plati o despagubire. In acest context, cu referire la cererea de restituire formulata de reclamanti in temeiul Legii nr. 10/2001, care nu a fost inca solutionata, Curtea a remarcat ca, presupunand ca aceasta cerere este admisibila si poate face obiectul unei indemnizatii, Fondul „Proprietatea” nu functioneaza in prezent de o maniera susceptibila de a conduce la acordarea efectiva a unei indemnizatii.

Curtea a reluat, in aceasta hotarare, rationamentul sau din cauzele Strain, Paduraru si Brumarescu impotriva Romaniei si a obligat statul roman, cu titlu principal, la restituirea in natura a bunului imobil.

sursa: mae.ro

Lasă un comentariu