Myanmar: esti online, esti pasibil de inchisoare.Este ilegal ce fac?

Un blogger si un poet au fost aspru pedepsiti de autoritatile birmaneze pentru ca s-au opus dictaturii militare a tarii

 

Nay Myo Kyaw, in varsta de 28 de ani, cunoscut in blogosfera din Myanmar ca Nay Phone Latt, a ajuns dupa gratii, unde va ramane pentru urmatorii 20 de ani, pentru ca a indraznit sa foloseasca internetul si… atat.

“Aceasta sentinta socanta isi propune sa ii inspaimante pe cei care isi exprima parerile online, in incercarea de a evita controlul atotprezent al autoritatilor asupra stirilor si a informatiilor”, precizeaza un comunicat al organizatiei Reporters Sans Frontieres, care cere eliberarea imediata a bloggerului.

Tot astfel, poetul Saw Wai a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru o poezie de opt versuri in care critica regimul aspru din Myanmar. Poemul a aparut de Valentine’s Day intr-o revista foarte cunoscuta, “deghizat” in poezie de dragoste: “Trebuie sa iubesti cu adevarat, nebuneste si profund ca sa poti numi asta dragoste adevarata” insemna in realitate: “Voi, milioane de oameni care stiti sa iubiti, bateti din palmele voastre poleite cu aur si radeti cu putere”.

Nici avocatul celor doi nu a scapat teafar pentru ca a acceptat ingrata sarcina de a apara doi “dusmani ai patriei”. Aung Thein va sta patru luni la inchisoare, ca sa-si racoreasca nervii intinsi la maxim in timpul procesului, cand a fost acuzat de sfidarea curtii.

In doar doi ani, peste 2.000 de birmanezi au devenit prizonieri politici, multi dintre ei fiind calugari budisti si activisti pentru drepturile omului. 

Cetatenii din Myanmar au acces la internet din anul 2000, insa acesta este cenzurat de guvern prin intermediul unui soft care limiteaza accesul online, in special serviciile de email si continutul pornografic. Utilizatorii nu pot vizita decat site-urile preselectate de cenzorii oficiali. In timpul protestelor antiguvernamentale din anul 2007, autoritatile au decis sa sisteze aproape orice fel de comunicatii in Rangoon, fosta capitala si cel mai mare oras al tarii, dand vina pe “un accident la un cablu subacvatic”.

In plus, taxele de conectare sunt in general destul de mari, la care se adauga si o taxa pentru fiecare ora petrecuta online, motiv pentru care putini birmanezi isi pot permite un asemenea lux.

Lasă un comentariu