Senatul a respins amanarea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor

Senatul a respins luni, cu 79 de voturi impotriva, 13 pentru si doua abtineri, Ordonanta de urgenta a Guvernului care prevede amanarea majorarii cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Totodata, plenul s-a pronuntat in favoarea raportului intocmit de comisiile de munca si de invatamant ale Senatului, care prevedea respingerea acestei ordonante.
Inainte de inceperea dezbaterilor asupra ordonantei, liderul grupului senatorial PNL, Puiu Hasotti, a cerut amanarea acestora pentru o data ulterioara, avand in vedere ca raportul a fost elaborat de comisiile sesizate in aceeasi zi, dar propunerea sa a fost respinsa de plen.
In cadrul dezbaterilor asupra ordonantei, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca majorarea salariilor cadrelor didactice ar determina, in 2008, o crestere cu 0,14% a ponderii salariilor in PIB si cu 0,74%, in 2009, ceea ce ar presupune pentru anul viitor un spor suplimentar de 4,2 miliarde de lei.
De asemenea, Vosganian a evidentiat ca o crestere cu 50% a salariilor pentru intregul personal din sectorul bugetar ar presupune o suma de un miliard de euro in 2008 si sase miliarde de euro in 2009, adica 4% din PIB. El a precizat ca, in prezent, media castigurilor brute in domeniul bugetar este cu circa 30% mai mare decat in domeniul privat, iar o crestere a salariilor cu 50% ar duce la o dublare a mediei salariale a bugetarilor fata de sectorul privat.
Ministrul Economiei si Finantelor a spus ca nesustenabilitatea unei astfel de masuri a indemnat Guvernul sa solicite partidelor parlamentare si liderilor sindicali un termen de ragaz pana in luna aprilie, pentru a corecta neajunsurile legii. Vosganian a insistat, de asemenea, asupra abordarii unitare a chestiunii salarizarii personalului din sectorul bugetar si a vorbit despre stabilitatea economica necesara in vederea aderarii la zona euro. De asemenea, el a declarat ca, in 2008, Guvernul a alocat pentru educatie si cercetare o suma de patru ori mai mare decat in 2004.

Lasă un comentariu