Premierii la mana lui Basescu.Cine credeti ca va iesi premier?

Surse din conducerea PSD sustin ca cei trei premieri desemnati de principalele partide politice, respectiv liderul PSD, Mircea Geoana, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, si prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, nu se regasesc printre variantele „de incredere” preferate de Traian Basescu

Ipoteza vine in directa legatura cu ultimele declaratii ale presedintelui, care ii exclude pe cei trei din grupul potentialilor candidati la scaunul de sef al Executivului
♦ „Lista”premierilor lui Traian Basescu cuprinde sapte nume sonore care ar putea ocupa dupa alegerile parlamentare scaunul lui Calin Popescu-Tariceanu. Este vorba de directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele PD-L, Emil Boc, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si consilierul prezidential Mihai Stanisoara.
♦ Dintre acestia, Maior, Ungureanu si Isarescu au cele mai mari sanse sa fie propusi de presedinte pentru scaunul de prim-ministru, afirma sursele social-democrate. Insa, aceleasi surse sustin ca, desi s-a discutat in interiorul formatiunii cu seful SRI, acesta nu este dispus sa lase Serviciul pentru Palatul Victoria. La fel, se pare ca si Mugur Isarescu a refuzat sa renunte la un nou mandat la BNR pentru un efemer scaun de premier. Surse din PD-L au declarat ca nominalizarea lui Emil Boc sau Mihai Stanisoara ar putea crea tensiuni in partid (Claudia Toma/Cornelia Draghici)

Viitorul premier de incredere al presedintelui Traian Basescu nu va fi, potrivit unor surse din conducerea PSD, nici unul dintre cele trei nume lansate cu mare fast inaintea inceperii campaniei electorale pentru alegerile uninominale. „Lista” lui Basescu cuprinde, potrivit acelorasi surse, numele a sase posibili premieri, nepatati si apropiati sefului statului. Este vorba de George Maior, Mihai Razvan Ungureanu, Emil Boc, Vasile Blaga, Cristian Diaconescu, Mugur Isarescu, dar si Mihai Stanisoara. Aceleasi surse ne-au mai spus ca Geoana a inceput sa faca un pas inapoi dupa ultimele declaratii ale presedintelui, care faceau referire la imposibilitatea acceptarii sale la Palatul Victoria si a inceput sa caute, neoficial, alte solutii salvatoare.     

Viitorul prim-ministru trebuie, potrivit ultimelor declaratii ale lui Traian Basescu, sa poarte pecetea „increderii” presedintelui, altfel, propunerile vor fi refuzate. Se zvoneste ca presedintele are „o lista” cu preferatii sai, care cuprinde mai multe nume sonore de pe scena politica. Este vorba de directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, presedintele PD-L, Emil Boc, secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si consilierul prezidential Mihai Stanisoara. Surse din conducerea PSD sustin ca Basescu isi doreste ca viitorul premier sa fie o persoana tanara, nepatata si acceptata de majoritatea partidelor. Ipoteza coincide declaratiile sefului statului cum ca nu va accepta ca premier pe Geoana si Tariceanu, pe motiv ca nu se bucura de încrederea lui, dar nici pe nominalizatul PD-L la aceasta functie, Theodor Stolojan, care nu reprezinta „singura solutie”. Se pare ca afirmatiile si-au atins scopul, presedintele social-democrat incepand deja, conform acelorasi surse, sa se mai uite si spre alte directii in ceea ce priveste fotoliul de premier.
n Maior n-ar lasa SRI-ul pentru Guvern
Surse din conducerea PSD sustin ca s-a discutat in interiorul formatiunii conduse de Geoana despre posibilitatea propunerii, dupa alegeri, a lui Maior pentru functia de premier, in cazul in care PSD ar castiga scrutinul. Mai mult, sursele afirma ca varianta Maior, aparuta dupa nominalizarea lui Geoana drept candidat la sefia Guvernului, a fost inaintata de coordonatorul de campanie al PSD, Miron Mitrea, care ar fi reprosat unor colegi ca nu au sustinut aceasta propunere. Insa, intr-o discutie directa, seful SRI le-a spus colegilor ca nu este dispus sa-si lase serviciul pentru Executiv. Maior ar putea fi o varianta pe care Basescu ar putea-o promova pentru sefia Executivului, tinandu-se cont de rezultatele laudabile de la sefia SRI, de apartenenta social-democrata fara implicari scandaloase si mai ales de colaborarea directa si fructuoasa din ultimii ani cu Basescu.
Ungureanu, liantul reformarii aliantei D.A.
Propunerea lui Mihai Razvan Ungureanu pentru postul de premier din partea lui Basescu ar putea fi tocmai elementul care ar duce la refacerea aliantei D.A. Varianta Ungureanu – premier, acceptata si de PNL, si de Basescu, ar putea inchide conflictul iscat intre cele doua formatiuni. Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, declara acum doua luni ca PNL nu exclude posibile discutii cu PD-L pentru formarea unui guvern comun dupa alegeri în cazul în care Basescu îl va nominaliza drept prim-ministru pe Ungureanu.

 

sursa

http://www.gardianul.ro/Premierii-din-maneca-lui-Basescu.-Cei-Sapte-(posibili)-magnifici-s124261.html

Lasă un comentariu