Elemente esentiale pentru un contract avantajos

Elemente esentiale pentru un contract avantajos

Cand doriti sa incheiati un contract care sa fie in avantajul dumneavoastra este intotdeauna bine sa il aveti alaturi si pe juristul firmei. Cu toate acestea reactia dumneavoastra de a raspunde prompt si de a lua decizii rapide care sa va avantajeze este un lucru esential atat pentru jurist dar si pentru patron. Va retinem atentia astazi asupra catorva aspecte esentiale pentru a fi mai aproape de un contract avantajos si sigur.
– Pretul, plata pretului
Desigur, preferi situatia in care clientul vine, negociaza si plateste pe loc. Dar riscul de a sta cu marfa in soare te face sa accepti si plata la un termen ulterior. Atunci vei cere un acreditiv, o scrisoare de garantie bancara sau constituirea unei ipoteci si vei prevedea in contract, sau chiar intr-o conventie scrisa ad-hoc, penalitati de intarziere in plata pretului. Cat priveste plata „la termen“, adica la o saptamana, la o luna sau la trei luni de la livrare, sau dupa vanzare, aceasta se practica in toata lumea si este normal sa se practice si la noi. Multi comercianti afirma: „Nu se poate, daca vreau banii pe loc, in nouazeci la suta din cazuri sunt refuzat sau, pur si simplu, respectivul nu poate plati. Si-atunci, am prevazut in contract un termen clar, nu e de ajuns?”
Din pacate, in Romania nu este de ajuns decat daca iti iei minimele masuri de asigurare a platii, mai sus expuse.
– Forta majora, menita sa exonereze de  raspundere pe cel ce nu si-a putut indeplini o obligatie contractuala, nu este definita intr-o lege. Literatura juridica, in buna intelegere cu practica judecatoreasca, a ajuns la concluzia ca: „Evenimentul de forta majora este o imprejurare de fapt, imprevizibila si de neinlaturat, care impiedica in mod efectiv si fara nicio culpa din partea debitorului, executarea obligatiei contractuale a acestuia.“

Atentie! Unii parteneri vor incerca sa-ti strecoare in contract drept cauza de forta majora: greva, lipsa apei, a curentului electric sau chiar a materiei prime. La acestea poti sa te opui cu succes. Adevaratele cauze de forta majora nu pot fi decat calamitatile naturale: cutremurul, inundatia, seceta etc. Dar totul este negociabil, iar rezultatul negocierii, transpus in contract, este lege intre parti, „lege“ care adesea infrange multe alte prevederi legale. Deci, daca nu ai incotro, iar talentul tau de negociator nu te ajuta la infinit, poti accepta si clauze mai largi. Dar macar nu uita un lucru: cazul de forta majora trebuie riguros dovedit in instanta sau inainte de a se ajunge la proces.

– Penalitatile de intarziere (clauza penala)
Pentru ca intarzierea la plata, ca si intarzierea in general, este o regula la noi, este indispensabil sa prevezi in contract penalitati de intarziere in plata pretului. Cuantumul penalitatilor nu este prevazut in vreo  lege si nici nu ar fi normal sa fie, pentru ca o lege nu poate interveni intr-un contract care este legea partilor, cum am mai spus. Ca reper si sugestie, pot spune ca o penalitate de 0,4% pe zi, de exemplu, conduce la dublarea sumei in 250 de zile.
Ca sa fim mai siguri, iti propun sa sugerezi partenerului 1% pe zi de intarziere. El, care se pretinde un comerciant serios, nu va putea obiecta daca ii spui ca asta este o simpla formalitate, pentru ca ai deplina incredere in cinstea si bunele lui intentii. Dar atentie mare cand esti in situatia inversa, aceea de a te obliga tu la penalitati.

Lasă un comentariu