Calitate procesuala activa. Lipsa dreptului subiectiv. Consecinte.

Cel tolerat in spatiul locativ are un drept conditionat de existenta dreptului locativ al celui care l-a primit in spatiu, iar la decesul titularului, inceteaza si dreptul toleratului, care astfel nu are calitate procesuala activa pentru a cere anularea contractului de inchiriere si a contractului de vanzare cumparare referitoare la acel spatiu, devenit liber si inchiriat, iar apoi vandut in conditiile legii.

Curtea de Apel Timisoara a admis recursurile paratilor N. I. si N. T. si Consiliului local al municipiului Resita, a casat sentinta civila nr. 5196 din 24 octombrie 1996 pronuntata de Judecatoria Resita si decizia civila nr. 8 din 12 ianuarie 1998 a Tribunalului Caras-Severin si rejudecand cauza a respins actiunea reclamantei B. A.

S-a retinut ca atat sentinta civila nr. 5126 din 24 octombrie 1996 prin care s-a admis actiunea reclamantei impotriva paratilor N. T., N. I. si R. A. Prescom S.A Resita si s-au anulat atat contractul de inchiriere, cat si contractul de vanzare-cumparare, cu radierea din cartea funciara a dreptului de proprietate al paratilor N. T. si N. I., cat si decizia tribunalului prin care s-a respins apelul paratilor, sunt gresite.

Reclamanta, care avea in proprietate un apartament in Bucuresti si inca unul in Resita, a fost introdusa in contractul de inchiriere al mamei sale ca „tolerata” , pentru a o ingriji, aceasta fiind femeie in varsta si bolnava.

Astfel dreptul locativ al reclamantei a fiintat conditionat de existenta dreptului locativ al mamei sale, iar dupa decesul acesteia, in mod firesc a incetat si asa-zisul „drept locativ” al reclamantei, situatie in care in mod legal imobilul a devenit un spatiu locativ liber, care a fost inchiriat paratilor si apoi vandut acestora in conditiile legii.

Ca urmare, reclamanta recurenta nu justifica calitatea procesuala activa, pentru a solicita anularea celor doua contracte.

Sectia civila – decizia . 2085/R din 30 septembrie 1998

Lasă un comentariu