Cerere reconventionala depusa dupa dezbateri. Consecinte

Instanta nu poate solutiona cererea reconventionara depusa dupa dezbaterea cauzei in fond, fiind obligata sa redeschida dezbaterile, pentru a o pune in discutia partilor, in caz contrar se incalca principiul contradictorialitatii si al dreptului la aparare.

Curtea de Apel Timisoara a admis recursul declarat de reclamanta V. A. impotriva deciziei civile nr. 1604 din 16 iunie 1998 pronuntata de Tribunalul Timis si a sentintei civile nr. 4644 din 10 martie 1998 pronuntata de Judecatoria Timisoara, pe care le-a casat cu trimitere spre rejudecare la prima instanta, Judecatoria Timisoara.

Instanta de recurs a retinut ca ambele hotarari sunt gresite, date cu incalcarea legii, in sensul art. 304 pct. 9 si art. 312 alin. 2 C. pr. civ., deoarece s-au nesocotit dispozitiile art. 129 C. pr. civ., principiul contradictorialitatii si al dreptului la aparare, cata vreme cererea reconventionala s-a depus dupa dezbaterea cauzei in fond, iar instanta desi avea obligalia de a redeschide dezbaterile, a solutionat-o, fara a o discuta in contradictoriu, respectiv fara a da posibilitate partii adverse sa se apere si sa puna concluzii asupra acesteia.

Curtea de Apel Timisoara, decizia sectiei civile nr. 2135/R din 5 octombrie 1998

Lasă un comentariu