Contract de vanzare cumparare. Viciu de consimtamant. Eroare cu privire la natura juridica a actului incheiat

Cand reclamantul, datorita varstei inaintate si afectiunilor psihice, care i-au diminuat intr-o masura foarte mare discernamantul, a fost in eroare cu privire la natura juridica a actului incheiat, avand credinta ca incheie un contract de vanzare cumparare cu clauza intretinerii, nicidecum un contract de vanzare cumparare, consimtamantul sau fiind viciat, nu poate fi considerat valabil.

Prin sentinta civila nr. 4969/1994, judecatoria Arad a respins actiunea intentata de reclamantul CT impotriva paratilor TI si TA, pentru anularea contractului de vanzare cumparare, cu motivarea ca la data incheierii actului in forma autentica, potrivit concluziei expertizei medico-legale, efectuata in cauza, a avut discernamantul diminuat.

Cum la 22 septembrie 1993, reclamantul a decedat, procesul a fost continuat de fiul sau DI, in calitate de mostenitor legal si acceptant al succesiunii, care a declarat apel impotriva hotararii pronuntate de instanta de fond, apel respins de Tribunalul Arad, prin decizia civila numarul 96/1997.

Reclamantul a declarat recurs sustinand ca datorita varstei inaintate si afectiunilor psihice, pe fondul consumului de alcool si medicamente, prealabiul incheierii contractului, CT a fost in eroare cu privire la natura juridica a actului incheiat.

Pentru formarea valabila a oricarui act juridic, consimtamantul partilor trebuie nu doar sa existe, sa fie exteriorizat, ci acesta sa fie liber exprimat si dat in cunostinta de cauza, adica sa nu fie viciat potrivit art. 948 alin. 2 C. civ. In afara de art. 953 C. civ., care prevede ca atunci cand este dat prin eroare, consimtamantul nu este valabil, reglementarea cuprinsa in art. 954 C. civ. stabileste ca eroare nu produce nulitate decat atunci cand cade asupra substantei obiectului conventiei sau asupra identitatii ori calitatilor persoanei contractante.

Expertizele medico-legale efectuate in cauza au demonstrat ca vanzatorul, in varsta de peste 80 de ani prezenta afectiuni psihice care au condus la diminuarea foarte mare a discernamantului iar martorii au relatat ca reclamantul nu a primit pretul vanzarii, avand credinta ca va fi intretinut de parati, ceea ce duce la concluzia alterarii cosimtamantului in continutul sau intelectual, constient.

Recursul a fost admis de Curtea de Apel Timisoara prin decizia civila nr. 960/1996, care a casat decizia instantei de apel si a trimis cauza spre rejudecare la aceeasi instanta, Tribunalul Arad, in vederea efectuarii de noi expertize medico-legale.

Lasă un comentariu