Dreptul vamal – ramura de drept

Notiune de drept vamal. Obiectul si metoda de reglamentare a dreptului vamal. Raportul juridic de drept vamal. Elementele specifice ale raportului juridic de drept vamal. Raportul juridic de impunere.

Situarea dreptului vamal in contextul altor ramuri de drept: drept constitutional, drept administrativ, drept fiscal, drept financiar, drept comercial, drept al comertului international, drept al mediului inconjurator, drept al concurentei, drept comunitar.

Subiectele dreptului vamal. Actiunea legislatiei vamale in timp si spatiu. Persoanele fizice si juridice, birourile vamale, brokerii vamali, transportatorii vamali.

Izvoarele dreptului vamal. Concept. Izvoarele materiale si formale. Locul si rolul tratatelor internationale.

Obiectul de studiu al dreptului vamal. Sistema dreptului vamal. Conceptii. Elementele constitutive.

Politica vamala si activitatea vamala in Republica Moldova.

Notiunea continutul si structura activitatii vamale in Republica Moldova.

Politica vamala-parte componenta a politicii fiscal-comerciale. Conceptul de politica vamala. Rolul si importanta sistemului vamal in economiile contemporane. Conceptul de sistem vamal. Rolul si importanta sistemului vamal in economiile contemporane.

Notiunea si obiectivele organizarii activitatii vamale. Subiectele, fazele de conducere a sistemului vamal.

Impunerea – instrument principal in aplicarea politicii vamale.

Acordarea preferintelor vamale la import. Concesii tarifare. Contingente tarifare.

Organele vamale ale Republicii Moldova.

Notiunea si statutul juridic al organelor vamale. Notiunea si caracteristica sistemului organelor vamale ale Republicii Moldova.

Sistema organelor vamale a Republicii Moldova. Departamentul Controlului vamal. Birourile vamale interne si de frontiera. Posturile vamale. Directiile principale ale organizarii si conducerii activitatii vamale.

Functiile organizarii si conducerii activitatii vamale. De prognozare, de planuire, evidenta si control, de cooperare cu organele de drept, de conducere a activitatii financiare si administrative.

Esenta si continutul procedurii organizarii activitatii vamale. Drepturile si obligatiile, atributiile Departamentului Vamal.

Atributiile organelor vamale. Aspectele juridice in sfera activitatii vamale.

Serviciul in organele vamale.

Notiunea si principiile organizarii serviciului in organele vamale.

Conferirea gradelor speciale. Termenul de detinere a gradelor speciale.

Drepturile si obligatiile colaboratorilor organelor vamale. Conditiile serviciului in organele vamale. Angajarea in serviciu in organele vamale.

Protectia sociala a colaboratorilor organelor vamale. Sistema organelor vamale in Republica Moldova. Rolul si importanta in realizarea activitatii vamale.

Reglamentarea juridica a trecerii marfurilor, mijloacelor de transport si mijloacelor banesti peste frontiera vamala a Republicii Moldova.

Principii generale de trecere a marfurilor si mijloacelor banesti peste frontiera vamala a Republicii Moldova. Regimul vamal acordat marfurilor deplasate peste frontiera vamala a Republicii Moldova.

Trecerea frontierei vamale cu mijloace transport. Principii generale de aplicare a Conventiei TIR. Inlesnirile si facilitatile acordate la transportarea incarcaturilor cu aplicarea Carnetului TIR. Procedura completarii si eliberarii Carnetului TIR. Asociatia emitenta si garanta. AITA.

Regimul juridic al bunurilor ce apartin persoanelor fizice. Trecerea peste frontiere vamale a marfurilor, valutei, obiectelor de valoare, bunurilor mostenite, si in cazul schimbarii locului de trai permanent. Trecerea peste frontiera vamala a marfurilor in scop de comercializare si alte activitati de producere. Autorizarea trecerii peste frontiere vamale a R.M..

Autorizarea trecerii peste frontiera vamala.

Reglamentarea tarifara si netarifara a activitatii de comert exterior.

Reglementarea de stat a activitatii comerciale externe. Metodele reglementarii de stat. Reglamentarea tarifara. Reglamentarea netarifara. Licentierea. Cotarea. Certificarea. Interdictiile la import – export.

Notiunea nomenclatorului marfar, rolul nomenclatorului marfar si clasificarea tarifara a marfurilor. Sistemele clasice de clasificare a nomenclatorului de marfuri. Nomenclatorul de marfuri a RM. Tariful vamal de import a Republicii Moldova. Tarifele vamale in practica internationala.

Controlul importului. Promovarea cooperarii economice internationale. Incurajarea si controlul exportului si importului de capital. Asigurarea echilibrului balantei platilor externe. Difinitie si clasificarea tarifului vamal.

Cadrul international care reglamenteaza principiile de functionarea a tarifelor vamale. Norme internationale privind folosirea tarifelor vamale. Tariful vamal de import a R.M.. Sistemul armonizat de descriere si codificare a marfurilor.

Instrumente de tehnica vamala si tarifara practicate de tarile care folosesc tarife vamale.

Taxa vamala.

Notiunea si natura juridica a taxei vamale.

Notiunea de impozit. Caracteristicile sale.

Functia taxei vamale. Clasificarea taxelor vamale. Aminarea si esalonarea platii taxei vamale.

Procedura de instituire a sistemului de marcare cu timbre de acciz. Accizele. Obiectele si subiectele. Procedura incasarii accizelor.

Taxa pe valoare adaugata. Obiectul si subiectele impunerii. Cota de calcul TVA. Procedura aplicarii si perceperii taxei pentru proceduri vamale.

Efectele generale ale aplicarii taxelor vamale asupra importurilor. Functia taxei vamale ca instrument fiscal. Functia taxei vamale ca instrument de politica comerciala. Calculul taxelor vamale. Procedura de incasare.

Vamuirea.

Principii generale privind perfectarea actelor vamale. Operatiuni prealabile. Depozitul provizoriu. Declararea marfurilor si obiectelor. Obligatiile declarantului vamal.

Intocmirea, acceptarea si validarea Declaratiei vamale in detaliu. Procedura completarii si inregistrarii declaratiei vamale. Efectele acceptarii si inregistrarii a unei declaratii. Etapele de vamuire a marfurilor. Lista documentelor necesare pentru acordarea liberului de vama. Autorizarea trecerii peste frontiera vamala si acordarea liberului de vama. Intocmirea, modificarea si anularea declaratiei vamale. Principii generale de perfectare a actelor vamale sub acoperirea Carnetului TIR.

Inspectia inainte de expeditie. Pacticile interne si straine.

Brokerul vamal.

Principiile generale ale statisticii vamale. Izvoarele statisticii vamale. Metodele prelucrarii datelor statistice in dreptul vamal.

Controlul vamal.

Notiunea esenta si continutul controlului vamal. Obiectivele principale ale organizarii controlului vamal. Procedura efectuarii controlului vamal de catre organele vamale. Componenta serviciului de graniceri in domeniul controlului marfar, a unitatilor de transport

Directiile principiile de organizare a controlului vamal. Controlul marfar, selectiv, corporal, documentar.

Particularitati esentiale ale controlului vamal. Marfurile si mijloacele de transport supuse controlului vamal obligatoriu.

Formele controlului vamal. Controlul vamal al bunurilor si mijloacelor de transport.

Controlul vamal al valorilor valutare. Expertiza vamala.

Controlul vamal corporal. Livrarile controlate.

Inlesnirile vamale acordate la controlul vamal.

Supravegherea vamala. Supravegherea vamala efectuata de Departamentul Vamal al RM.

Drepturile si obligatiile declarantilor si organele vamale.

Regimurile vamale.

Notiune si tipurile regimurilor vamale. Alegerea si renuntarea la regimul vamal. Marfurile si obiectele care nu se supun nici unui regim vamal.

Importul pentru circulatia libera. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim. Autorizarea regimului vamal. Procedura de vamuire.

Reimportul. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim.

Tranzitul. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim.

Depozitul vamal. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim.

Magazinul duty free. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim.

Admiterea temporara. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim. Termenul de admitere temporara.

Zona libera. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim. Regimul fiscal, vamal, valutar. Organizarea si functionarea Zonelor Economice Libere.

Perfectionarea pasiva. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim.

Exportul. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim.

Reexportul. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim. Conditiile de restituire a drepturilor de import.

Nimicirea si renuntarea in folosul statului. Conditiile plasarii marfurilor sub acest tip de regim.

Metodele de stabilire a valorii marfurilor.

Sistemele de determinare a valorii in vama a marfurilor.

Metodele de determinare a valorii in vama a marfii si modul de aplicare a lor. Metodele de determinare a valorii in vama a marfii in baza valorii tranzactiei cu marfa respectiva ori in baza pretului efectiv platit sau de platit. Metodele de determinare a valorii in vama a marfii in baza valorii tranzactiei cu marfa identica.

Metodele de determinare a valorii in vama a marfii in baza valorii tranzactiei cu marfa similara. Metodele de determinare a valorii in vama a marfii in baza costului unitar al marfii. Metodele de determinare a valorii in vama a marfii in baza valorii calculate a marfii.

Metoda de rezerva. Drepturile si obligatiile declarantilor si a organelor vamale la stabilirea valorii in vama a marfurilor. Reglementari internationale privind evaluarea vamala a marfurilor.

Raspunderea juridica in dreptul vamal

Notiunea si tipurile raspunderii in dreptul vamal

Contraventiile vamale si raspunderea pentru savarsirea lor (sanctiunile).

Infractiunea de contrabanda.

Aspecte procedurale ale raspunderii in dreptul vamal.

Actele de procedura

Cercetarea cazului de contraventie vamala. Atacarea deciziei organului vamal asupra cazului de contraventie vamala.

Executarea deciziei organului vamal privid aplicarea de sanctiuni pentru contraventie vamala.

Atacarea deciziilor, actiunilor sau inactiunii organelor vamale si ale colaboratorilor vamali.

Calea administrativa si judiciara de atac a deciziilor, actiunilor sau inactiunii organelor vamale si ale colaboratorilor vamali.

Originea mărfurilor

Criterii de determinare a tarilor de origine a mărfii.

Certificatul de origine a mărfurilor. Rolul certificatului de origine la vamuirea marfurilor. Forma certificatelor. Procedura eliberarii certificatelor de origine.

Regulile privind definirea notiunii de produse originare.

Reguli de origine particulare.

Acordarea preferintelor vamale la import.

Lasă un comentariu