Stare de ebrietate. Circumstanta agravanta

Prin sentinta penala nr. 97 din 22 octombrie 1997 Tribunalul Suceava l-a condamnat pe inculpatul P.V. la 6 ani inchisoare si 2 ani interzicerea drepturilor prevazute de art.64 lit.a si b C.pen., pentru infractiunea de omor calificat prevazuta de art.174, art.175 lit.c si d, cu aplicarea art.73 lit.b si art.76 alin.2 C.pen.
S-a retinut ca fiind agresat de fratele sau P.M., inculpatul l-a lovit cu un scaun, apoi cu un ciocan, producandu-i leziuni grave care au condus la deces.

Instanta de fond a retinut infractiunea in calificarea prevazuta de art. 175 lit.d C.pen., cu motivarea ca victima a fost in imposibilitate de a se apara, intrucat era intr-o stare avansata de ebrietate (2,55 grade la mie alcoolemie).
Curtea de Apel Suceava a admis apelul si a desfiintat partial sentinta, in sensul inlaturarii calificarii prevazute de art. 175 lit.d C.pen.

Potrivit acestui text, omorul este calificat atunci cand inculpatul a profitat de imposibilitatea victimei de a se apara. Aceasta imposibilitate trebuie insa dovedita. Simplu fapt ca o victima era in stare avansata de ebrietate nu conduce automat la concluzia ca a fost in imposibilitate de a se apara, iar din probatoriul administrat a rezultat o situatie contrara acestei concluzii.

Astfel, victima a provocat scandal la domiciliul parintilor, I-a insultat mai intai pe tatal sau, apoi pe fratele sau – inculpatul – pe care I-a izbit de usa.

Prin urmare, daca victima a comis asupra inculpatului o actiune ilicita grava, in speta violenta (motiv pentru care instanta a retinut scuza provocarii), este lipsit de logica sa se afirme ca, atunci cand a fost la randul sau lovita, aceasta a fost in imposibilitate de a se apara.
Pornind de la datele concrete ale spetei se poate afirma ca nu pot fi retinute in aceleasi tipare si dispozitiile art.175 lit.d C.pen. si dispozitiile art.173 lit.b C.pen. (violenta) care a determinat savarsirea infractiunii.

Curtea de Apel Suceava, decizia nr.7 din 21 ianuarie 1998

Lasă un comentariu