Art. 1
Asistenta farmaceutica a populatiei se asigura, in conditiile prezentei legi, prin intermediul farmaciilor comunitare si al drogheriilor.
Art. 2
(1) Farmacia comunitara asigura asistenta farmaceutica a populatiei prin urmatoarele activitati:
a) eliberarea la pretul cu amanuntul a medicamentelor care se acorda pe baza de prescriptie medicala;
b) eliberarea la pretul cu amanuntul, in conformitate cu prevederile legale, a medicamentelor fara prescriptie medicala;
c) prepararea medicamentelor magistrale si oficinale sau a altor produse de sanatate;
d) eliberarea medicamentelor de uz veterinar;
e) vanzarea de produse cosmetice, produse parafarmaceutice, dispozitive si aparatura medicala de uz individual si consumabile pentru acestea, suplimente alimentare si alimente cu destinatie speciala, plante anodine si produse pe baza de plante anodine, produse de puericultura, articole destinate intretinerii igienei personale, echipamente, materiale sau produse destinate protectiei ori imbunatatirii sanatatii, produse pentru protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala sau cu actiune contraceptiva, produse homeopate, produse destinate aromaterapiei, alte produse destinate utilizarii in unele stari patologice;
f) informarea si consilierea pacientilor privind utilizarea corecta si rationala a medicamentelor si intretinerea starii de sanatate;
g) testarea unor parametri biologici cu aparatura destinata utilizarii individuale de catre pacienti, precum si administrarea de vaccinuri, in conditiile prevazute prin ordin al ministrului sanatatii publice.
(2) In farmaciile comunitare este interzisa utilizarea tehnicii de vanzare „cu autoservire” pentru medicamentele de uz uman sau veterinar.
(3) Eliberarea medicamentelor se face numai prin farmacia comunitara sau prin drogherie.
(4) Este interzisa eliberarea medicamentelor de uz uman prin farmaciile veterinare.
(5) Farmacia comunitara participa la programe si campanii de promovare si ocrotire a sanatatii populatiei, in conformitate cu competentele profesionale ale personalului acesteia.
(6) Eliberarea medicamentelor se face numai cu amanuntul, cu exceptia produselor destinate truselor de urgenta impuse prin lege.
Art. 3
(1) Activitatea farmaceutica din spital sau din alte unitati in care este necesara existenta unei farmacii cu circuit inchis se organizeaza in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice.
(2) In conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii publice, asistenta farmaceutica din spital poate fi externalizata farmaciilor comunitare.
Art. 4
Drogheria asigura asistenta farmaceutica a populatiei prin activitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b), e) si g), cu exceptia vanzarii produselor homeopate.
Art. 5
(1) Activitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a), c), d) si f) se realizeaza numai de catre farmacisti.
(2) Activitatile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b), e) si g) se pot realiza si de catre asistentii medicali de farmacie in farmacia comunitara sau in drogherie, cu exceptia vanzarii produselor homeopate care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala.