Băsescu: De mâine, voi merge cu o maşină Dacia şi voi cumpăra doar produse româneşti.Ipocrizie sau adevar?

„Eu circul cu o maşină Volkswagen. De mâine, vă asigur că voi merge cu o maşină Dacia. Tot de mâine o să mă uit de zece ori când mă duc să fac cumpărăturile să cumpăr roşii româneşti, lapte românesc, unt românesc. Aşa, fiecare din noi putem ajuta chiar economia nostră. Şi mai fac un lucru. Nu cumpăr decât ceea ce într-adevăr îmi trebuie. În situaţii de criză toţi trebuie să ne chivernisim mai bine banii. În loc de zece becuri în casă, o să folosesc doar două, că îmi ajung”, a spus luni Traian Băsescu după vizita de la Craiova.

 

Plecăm de la o realitate. Criza nu este generată de România. Dacă ne referim strict la Europa, ţările din zona euro au intrat în regim de recesiune, a fost oficial anunţat. România exportă în aceste ţări. 80 la sută din producţia noastră se exportă în ţările intrate în recesiune. Pentru astfel de situaţii este clar că şi oamenii din România suportă efectele recesiunii, pentru că se reduc importurile. Ceea ce avem noi de făcut este ca prin intervenţia statului, intervenţie legală, în limite legale, permise de statutul nostru de stat european, să ajutăm companiile să nu treacă la disponibilizări masive, atât cât o putem face, pentru a diminua efectul recesiunii”, a mai precizat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat luni într-o vizită la Uzina Ford de la Craiova pentru a se interesa de evoluţia investiţiilor. Vizita sa a făcut parte dintr-o acţiune mai amplă, acesta aflându-se luni după-amiază şi la uzina Dacia Piteşti şi la combinatul Oltchim Vâlcea, unde a discutat cu administraţiile soluţii pentru contracararea efectelor crizei economice şi asigurarea locurilor de muncă.

În cadrul vizitei de la Piteşti, preşedintele Traian Băsescu a discutat cu conducerea uzinelor Dacia un set de măsuri de stimulare a producţiei, printre care suspendarea pentru şase luni a aplicării taxei de primă înmatriculare la maşinile noi, continuarea programului „Rabla” şi supravegherea înmatriculărilor de autoturisme second-hand.

Băsescu a atras atenţia că trebuie luată în calcul şi poziţia Comisiei Europene cu privire la suspendarea aplicării taxei auto, pentru ca măsura să nu contravină normelor comunitare.

Preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Constantin Stroe, fost director general al Uzinei Dacia, a declarat luni, la Piteşti, după întâlnirea cu preşedintele Băsescu, că sprijină suspendarea temporară a taxei de primă înmatriculare pentru maşinile noi.

 

Preşedintele vrea un raport complet despre activitatea Oltchim

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, după întâlnirea avută cu administraţia Oltchim, că va primi din partea conducerii combinatului un raport, care va sta la baza discuţiilor cu viitorul guvern, privind măsurile ce trebuie luate pentru a contracara efectele crizei economice.

„Până maine, domnul director, conducerea îmi vor trimite un material documentat, pentru că el trebuie să stea la baza discuţiilor cu guvernul care se va instala, pentru ca măsurile să fie luate. Sigur, nu trebuie aşteptat până în decembrie. Ceea ce trebuie făcut în relaţia cu OMV-ul, cu AVAS-ul, trebuie făcut de pe acum, pentru a nu periclita funcţionarea combinatului. Îmi este cunoscută situaţia datoriilor, îmi este cunoscut programul de dezvoltare, care a fost abordat până acum, investiţiile şi programele viitoare mi-au fost prezentate. M-am documentat şi înainte de a veni deci în principiu ştiu despre ce este vorba chiar dacă nu sunt de meserie chimist”, a afirmat Băsescu.

Întrebat de ce nu trimite Oltchimul raportul direct Guvernului, preşedintele a spus că noul guvern încă nu există şi că, oricum, înainte de a exista trebuie să treacă pe la Cotroceni.

„Deocamdată viitorul guvern nu există. Da? Deci când va exista, va exista într-un caz fericit undeva imediat după 12 decembrie. Constituţional, Parlamentul nu poate fi validat înainte de 12 decembrie, pentru că mandatul actualui Parlament este de exact patru ani. Ceea ce înseamnă că, în intervalul 12-15 decembrie, se poate discuta despre noul guvern. Nu văd niciun rău în faptul că preşedintele să pregăteşte să pună problemele dificile înainte de desemnare, în faţa guvernului. Deocamdată, fără să fie o chestiune de orgoliu, înainte de a fi învestiţi, trec ei pe la mine. Da? Deci nu le trimit eu nimic”, a spus şeful statului.

Preşedintele a adăugat că una dintre soluţiile pentru Oltchim ar fi pensionarea angajaţilor care au îndeplinit condiţiile de vârstă, ceea ce ar permite păstrarea locurilor de muncă pentru cei tineri.

„Să nu fim în situaţia să închidem combinatul. Cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare, într-o situaţie de criză, se poate considera că au o soluţie. Înţeleg că peste 200 sunt deja în cumul de pensie cu salariu, deci aici nu avem o problemă, iar până la 550 îndeplinesc deja condiţiile de pensioare, deci au o sursă de venit. Problema este pentru cei care n-ar avea o altă sursă de venit şi au copii la şcoală, au de întreţinut familii şi au trebuit să plece acasă. Sigur, orice loc de muncă este important, dar aici trebuie lucrat cu înţelepciune între administraţie şi sindicat. Şi mai este un lucru foarte important – în astfel de momente, sindicatul şi administraţia trebuie să devină parteneri pentru a-i putea sprijini eficient pe cei care muncesc. Eu le-aş spune că nu au perspectiva şomajului în momentul de faţă, având în vedere că am înţeles ce trebuie de făcut. Sunt convins că se va putea face, şi în relaţia cu OMV-ul şi în relaţia cu AVAS-ul”, a spus Băsescu, care a adăugat că cele mai grele vor fi primele şase luni ale anului viitor.

Oltchim SA a anunţat că în luna noiembrie îşi va reduce activitatea cu până la 40%, pentru a evita acumularea de pierderi, „având în vedere evoluţia pieţelor şi a mediului de afaceri pe fondul crizei financiare internaţionale”, potrivit unui comunicat de presă.

 

Sursa: NewsIn

Lasă un comentariu