bunurile comune SOTI

In cazul in care un bun este achizionat in timpul casatoriei iar avansul este bun propriu al unui dintre soti, se pune problema ce se intampla cu bunul nou achizionat in caz de divort?

Deci, daca bunul in cauza a fost cumparat dupa casatorie – nu conteaza faptul ca in contract apare doar numele unuia dintre soti pentru ca in aceasta situatie se presupune ca respectivul sot avea un mandat tacit din partea celuilalt sot in vederea achizitionarii bunului – atunci acesta este bun comun.

Uneori notiunea de bun comun se confunda cu prezumtia de impartire a bunurilor comune in cote egale (50-50) ceea ce nu este corect.

In conditiile in care un bun a fost dobandit in timpul casatoriei si devine astfel bun comun desi contributia unui dintre soti a fost mai mare (sau de ce nu integrala) – contributie ce poate reprezenta avans sau rate de credit, atunci, in cazul unui partaj ca urmare a divortului, instanta va trebui, pe baza probelor administrate, sa stabileasca contributia efectiva a fiecaruia dintre soti la dobandirea bunului respectiv, stabilind astfel cota parte ce revine fiecaruia.

Ce se intampla in caz de divort cu bunul cumparat in rate?

Bunul este comun daca data contractul de vanzare-cumparare este in timpul casatoriei. Ceea ce intereseaza de fapt este momentul transferului dreptului de proprietate si nu modalitatea de plata in sine.

casa de avocatura coltuc a rezolvat peste 10000 de dosare de divort

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!