Metodologie privind evaluarea in vederea obtinerii atestatului de persoana/familie apta sa adopte.Metodologie din 05/12/2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1016 din 21/12/2006.
Evaluarea persoanei/familiei potential adoptatoare este un proces complex, planificat, prin care se urmaresc istoricul persoanei/familiei, evolutia, dinamica si functionarea acesteia in timp, interactiunile din cadrul familiei si in comunitate, capacitatile parentale ale persoanei/familiei care solicita obtinerea atestatului.
Evaluarea persoanei/familiei potential adoptatoare se face de catre profesionistii directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, denumita in continuare DGASPC, sau ai unui organism privat acreditat, denumit in continuare OPA, care a obtinut licenta de functionare; este o activitate care incepe odata cu primul contact, atunci cand familia/persoana depune cerere in vederea obtinerii atestatului de familie/persoana apta sa adopte, si continua printr-o serie de intalniri cu familia/persoana solicitanta.
Procesul de evaluare include trei componente:
Çč evaluarea sociala a persoanei/familiei potential adoptatoare;
Çč evaluarea psihologica a persoanei/familiei potential adoptatoare;
Çč pregatirea pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte a persoanei/familiei potential adoptatoare.
Familia care doreste sa adopte un copil trebuie sa depuna la DGASPC din judetul/sectorul de domiciliu o cerere scrisa in vederea evaluarii conditiilor morale si materiale. La cerere se vor anexa actele prevazute de lege (art. 2 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.435/2004).
Profesionistul (asistentul social/psihologul) care inregistreaza cererea persoanei/familiei realizeaza o informare administrativa preliminara a solicitantului/solicitantilor, oferind informatii despre actele solicitate de lege pentru intocmirea dosarului in vederea atestarii si etapele procesului de adoptie. Informatiile vor fi oferite intr-o intalnire de cel putin 30 de minute.
Profesionistul care participa la aceasta intalnire va oferi solicitantului/solicitantilor un material informativ despre procedura adoptiei interne, care trebuie sa contina informatii referitoare la:
– cadrul legal care reglementeaza adoptia in Romania;
– definitia si efectele adoptiei;
– conditiile de fond ale adoptiei;
– actele care trebuie anexate la cererea de evaluare (art. 2 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.435/2004);
– termenul de solutionare a cererii privind evaluarea, precum si modalitatile si termenele de contestare a rezultatelor evaluarii;
– procedura de evaluare si pregatire in vederea obtinerii atestatului;
– potrivirea dintre copil si persoana/familia adoptatoare (potrivirea teoretica si practica), cu mentionarea explicita a faptului ca aceasta are drept scop identificarea celei mai potrivite familii pentru fiecare copil adoptabil si nu invers (identificarea unui copil pentru o familie care doreste sa adopte);
– perioada de incredintare in vederea adoptiei;
– incuviintarea adoptiei de catre instanta de judecata;
– serviciile/grupurile de sprijin care activeaza in comunitate;
– monitorizarea postadoptie.
Aceste informatii trebuie sa fie oferite persoanelor/familiilor potential adoptatoare prin intermediul unui material scris, accesibil acestora din punctul de vedere al limbajului utilizat. Solicitantii vor fi incurajati sa adreseze profesionistilor din cadrul serviciului de adoptie orice intrebari suplimentare legate de informatiile scrise care le sunt oferite.
II. Realizarea intalnirilor in cadrul procesului de evaluare
Asistentul social/psihologul va avea intalniri cu persoanele/familiile potential adoptatoare, intalniri care vor avea loc in grup, in cuplu si individual. Intalnirile vor avea loc la domiciliul solicitantilor si la sediul DGASPC. In procesul de evaluare sunt incluse si discutii cu alti profesionisti si orice alte investigatii suplimentare considerate utile de catre responsabilul de caz/profesionisti.
Intre profesionisti si persoanele/familiile potential adoptatoare au loc mai multe intalniri (conform legislatiei in vigoare fiind stabilite obligatoriu minimum 6 intalniri) care trebuie sa fie realizate cu respectarea confidentialitatii. Profesionistul implicat in realizarea intalnirilor va fi deschis in atitudine si comportament, astfel incat sa ii induca si partenerului de discutie o atitudine deschisa, sincera, cu efecte benefice pentru ambele parti.
Pe parcursul intalnirilor, profesionistul va proceda la:
– informarea familiei potential adoptatoare despre:
Çč copiii adoptabili;
Çč rolurile si responsabilitatile familiei potential adoptatoare;
Çč procedura de urmat pentru a deveni familie adoptatoare (cerintele/criteriile de indeplinit, caracteristicile pentru a deveni familie adoptatoare);
– incurajarea solicitantilor in constientizarea punctelor slabe si punctelor tari (resurselor) si in analizarea acestora;
– sprijinirea solicitantului in vederea dezvoltarii capacitatii de reflectie asupra propriei persoane, exprimarii emotiilor/sentimentelor si mobilizarii resurselor proprii pentru a lua decizia de a continua sau de a se retrage din procedura adoptiei;
– angajarea in discutii fara a emite pareri sau opinii critice
CASA DE AVOCATURA COLTUC