Notarii si executorii ataca Legea avocatilor

Notarii si executorii judecatoresti din Capitala au facut front comun impotriva proiectului de modificare a Legii de organizare si exercitare a profesiei de avocat. Potrivit presedintelui Camerei Notarilor Publici Bucuresti, Doina Rotaru, avocatii vor acapara prin noua lege – aflata actualmente in dezbateri la Camera Deputatilor – competentele atribuite pana acum notarilor, executorilor judecatoresti, expertilor ori lichidatorilor si consilierilor juridici.

„Recunoastem intr-adevar ca ne intereseaza si faptul ca veniturile noastre se vor diminua, insa in primul si primul rand va fi afectat interesul cetateanului. Acesta nu va sti la cine sa mai apeleze pentru incheierea unui act juridic si in plus nu va mai avea siguranta legalitatii lui”, a precizat Doina Rotaru in cadrul unei conferinte de presa. In aceeasi ordine de idei, notarul Mirela Moise (fost avocat timp de 14 ani) este de parere ca haosul care se va instaura in sistemul de drept civil va fi cu atat mai pronuntat, cu cat avocatii nu au nici o raspundere pentru eventuala incheiere defectuoasa a unui act juridic. „Sistemul de drept civil va fi grav si iremediabil perturbat”, a mai punctat Mirela Moise. Totodata, Gheorghe Dobrican, vicepresedintele Camerei Notarilor Publici Bucuresti, apreciaza ca noua lege a lasat loc cu premeditare interpretarilor, numai pentru ca avocatii sa poata monopoliza sectorul pe care isi desfasoara astazi activitatea notarii si executorii judecatoresti: „Se va crea o dezordine juridica. Dintre profesiile liberale, avocatii – prin noua lege – nu vor prelua decat sarcinile farmacistilor si medicilor, in rest vor putea face orice! Asta ne determina sa opinam ca se vor inmulti fraudele si ca legea, asa cum este ea confuza, aduce servicii infractorilor”.

Doina Rotaru a mai subliniat ca tentativa avocatilor de a prelua competentele mai multor functionari publici este o „metoda ceausista”. Pe de alta parte, executorul judecatoresc Constantin Radu a aratat ca nici notarii si nici cei din Uniunea Executorilor Judecatoresti nu au fost consultati cu privire la modificarea Legii avocatilor, ceea ce – in opinia lui – „este regretabil, intrucat facem parte din aceeasi Uniune a Profesiilor Liberale”. In prezent, Legea de organizare si exercitare a profesiei de avocat se afla in dezbatere la Camera Deputatilor

Lasă un comentariu