Aproximativ 30.000 de romani din Italia si Spania vor vota pe 30 noiembrie

Din Italia si Spania s-ar putea strange peste 30.000 de voturi la 30 noiembrie, potrivit liderilor comunitatilor de romani, care atrag insa atentia ca romanii sunt destul de dezamagiti de candidatii propusi de partide si, in plus, sunt si destul de slab informati in legatura cu modalitatea de vot, relateazã News In

Dintre cei peste un milion de romani din Spania si Italia cu drept de vot, vor merge la urne cel mult 30.000. Acestia simt totusi ca actualii candidati nu le-ar putea reprezenta interesele in Parlament, potrivit declaratiilor facute pentru NewsIn de mai multi lideri ai comunitatilor de romani din Italia si Spania. Fata de alti ani, considera acestia, s-ar putea ca interesul pentru alegeri sa fie „in usoara crestere”, dar dezamagirea ramane. Romanii din diaspora simt ca interesul politicienilor se indreapta asupra lor numai cu cateva saptamani inainte de alegeri.

Cea mai are nemultumire a romanilor din Italia si Spania este ca vor avea in Parlament numai un senator si doi deputati si ca acestia oricum nu stiu cum e „viata de imigrant”, care sunt nevoile si problemele romanilor care traiesc in strainatate si ce trebuie facut pentru acestia. Solutia? Ei propun ca pentru diaspora sa candideze fosti emigranti romani.

Iulian Manta, presedintele Asociatiei socio-culturale „Vocea Romanilor” din Italia si membru al Comitetului Executiv al FARI (Federatia Asociatiilor de Romani din Italia), a spus ca romanii sunt satui de promisiuni. „Politicienii isi aduc aminte de noi numai in campanie. Romanii sunt satui de promisiuni din care nu se realizeaza nimic. Cum ma poate reprezenta pe mine cineva in Parlament care nu stie cum e sa fii discriminat, cat de greu este sa iti obtii actele in strainatate, sa platesti rata la casa aici, in Italia?”, se intreaba acesta.

In Spania situatia este asemanatoare. Miguel Fonda Stefanescu, presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Spania (FEDROM), care cuprinde 28 de astfel de organizatii, sustine ca imigrantii romani din Spania isi doresc in Parlament un reprezentant care sa fi fost imigrant. „Cum sa ne reprezinte pe noi cineva care nu are niciun fel e legatura cu romanii din diaspora, cu viata petrecuta peste meleaguri? Politicienii care intra in Parlament alesi de diaspora trebuie sa fie fosti imigranti, oameni care au lucrat si au trait aici zi de zi si care stiu de ce probleme ne lovim noi aici”, considera Fonda Stefanescu.

O alta nemultumitre a romanilor din Spania este ca sunt adesea numiti de politicienii din Romania capsunari. „Daca nu au respect fata de de noi, atunci noi de ce sa avem fata de ei?”, atrage atetia presedintele FEDROM.

In opinia lui Iulian Manta, membru al FARI, mobilizarea romanilor din strainatate va fi scazuta. „Nu prea e interesat romanul de aceste alegeri. Vor fi cel mult 10.000-14.000 de romani care vor vota in Italia”, spun el. „Eu mi-as dori foarte mult sa voteze mai multi, pentru ca atunci s-ar ridica antenele de la Bucuresti si ar constientiza ca romanii din Italia au ceva de spus si ca merita sa fie ascultati. Numai in momentul in care s-ar prezenta la vot peste 30.000 de romani din Italia ar conta pentru politicienii din tara”, a accentuat Manta.

Si Stefanescu Fonda spune ca romanii din Spania nu sunt prea interesati de acest scrutin si ca sunt cam dezamagiti. „Noi incercam sa-i impingem sa mearga la vot, sa-si exprime optiune…Ei insa se plang ca vor sa se intoarca acasa si ca nimeni nu-i ajuta sa plece”, sustine presedintele FEDROM. „Vor vota probabil in jur de 20.000 de persoane, dar acest numar este un nimic pe langa cei aproape un milion de romani din Spania”, atrage atentia Stefanescu Fonda.

Exista aproximativ 200.000 de romani cu drept de vot domiciliati in strainatate, carora li se alatura foarte multi romani care au doar resedinta. In total, in strainatate vor fi trimise 620.000 de buletine de vot, dar potrivit statisticilor, la niciun scrutin de pana in prezent nu au votat mai mult de 70.000 de romani din afara granitelor, cu toate ca pana acum nu trebuiau sa faca dovada domiciliului sau a resedintei in strainatate.

 

Sursa: Adevarul

Lasă un comentariu