Răspunderea cărăuşului faţă de călători diferă de răspunderea la transportul de mărfuri atât legislativ, cât şi material.
În cadrul contractului de transport de persoane, cărăuşul îşi asumă obligaţia de a garanta securitatea acestora pe toată durata deplasării.
Autonomia călătorului nu restrânge posibilităţile cărăuşului de a-şi îndeplini sarcinile specifice de conducere a mijlocului de transport.
Transportul de bagaje
În prezent, bagaje sunt considerate obiecte sau alte bunuri necesare călătorului cu ocazia călătoriei şi constau în valize, pachete etc. formând aşa-numitele bagaje de mână.
O altă categorie poartă denumirea de bagaje înregistrate şi sunt constituite din obiectele călătorului predate cărăuşului pentru a fi transportate sub supravegherea acestuia.
Ele sunt enumerate de art.22 din Regulamentul de transport pe C.F.R. din 1997.
Potrivit textului menţionat sunt admise la transport următoarele bagaje înregistrate:
– fotolii portative sau pe roţi pentru bolnavi;
– cărucioare pentru copii;
– instrumente muzicale în cutii sau huse;
– instrumente de inginerie până la 4 m lungime;
– biciclete, motorete cu un loc cu accesoriile demontate şi rezervorul golit;
– săniuţe, schiuri, vele;
– cufere cu eşantioane.
Delimitarea dintre cele două categorii de bagaje prezintă interes atât din punctul de vedere al taxei de transport, cât şi al răspunderii cărăuşului.
Bagajele de mână sunt deplasate odată şi împreună cu pasagerul în acelaşi vehicul şi nu comportă plata unor taxe adiţionale. Bagajele de mână rămân la dispoziţia şi în grija călătorului. Cărăuşul nu le preia în detenţia sa.
Bagajele înregistrate circulă de la pornire şi până la destinaţie prin grija şi sub paza cărăuşului, separat de persoana căreia îi aparţin. Bagajele înregistrate sunt supuse regimului răspunderii contractuale.