Avans in cont curent: credite pe termen scurt acordate de banca prin plata cecurilor emise de titularii de cont si in cazul in care acestia nu au disponibilitati banesti in cadrul unei limite convenite.
ATM: dispozitive montate de banci de la care utilizatorii de card pot retrage numerar.
BUBOR: nivelul mediu de referinta al ratelor dobanzii pentru depozitele in lei la diferite termene oferite pe piata interbancara din Romania.
Card de debit: cardul care permite detinatorului sa faca plati numai in limita sumei disponibile in contul curent sau de salariu.
Card de credit: cardul care permite realizarea de cheltuieli in limita unei sume stabilite in functie de veniturile si capacitatea de plata a detinatorului de card. Creditul de pe card poate fi garantat prin garantii, cu polita de asigurare pentru riscul financiar sau cu polita de asigurare de viata cesionata in favoarea bancii.
Cec: cecul in care este specificat numele beneficiarului.
Cec la purtator: cecul al carui beneficiar este posesorul care se prezinta pentru incasare.
Cec de virament (de decontare): Cecul care serveste trecerea sumei din contul curent al emitentului in contul curent al beneficiarului.
Cec certificat (acceptat): cecul in care banca confirma pe cecul emis de titular existenta disponibilului in contul curent si asigura beneficiarul de plata cecului la prezentare.
Cec barat: cecul care implica obligatia efectuarii platii prevazute in cec numai catre o instituie bancara.
Cec nominal: ordinul de plata dat de titularul unui cont curent catre banca la care isi tine depozitul, de a elibera o suma de bani persoanei prevazute in cec sau celui care prezinta cecul spre incasare.
Conturi curente: conturi ai caror titulari pot fi persoane fizice sau companii si prin intermediul carora se desfasoara operatiuni de casierie (intrari de sume prin cecuri, virament bancar, ordine de plata depuse de altcineva in favoarea titluarului contului).
Credit comercial: acordarea de credite sub forma de marfa.
Credit revolving: credit care permite ca pe masura rambursarilor imprumutatul sa beneficieze de obtinerea unor credite ulterioare, in anumite limite stabilite.
Credite de trezorerie: Credite pe termen scurt, in general pana la un an, care au ca scop acoperirea necesarului de lichiditati legat de ciclul de fabricatie si comercializare.
Credite pe termen mediu si lung: creditele destinate finantarii investitiilor. Cu ajutorul acestor imprumuturi se pot achizitiona mijloace fixe (echipamente de productie, masini, cladiri).
Credite de campanie: Credite care au ca scop acoperirea cheltuielilor de productie pentru firme cu activcitati sezoniere.
Credit ipotecar: Creditul prin intermediul caruia se poate achizitiona, construi sau moderniza o locuinta.
Creditul de consum: creditul pe termen scurt sau mediu acordat persoanelor fizice si destinat achizitionarii de bunuri de folosinta indelungata.
Conturi de depozit: Asigura fructificarea unei economii pe un termen mai indelungat. Conturile de depozit pot fi deschise atat de persoane fizice cat si de cele juridice.
Creditor: Instituie financiara (bancara) care acorda un imprumut unui solicitant de credit, pe o anumita perioada de timp.
Corporate banking: oferta de produse si servicii bancare adresata clientilor companii.Include, pe langa depozite, carduri si servicii asociate, si operatiuni curente, consultanta si operatiuni specializate.
Debitor: persoana fizica sau compania care solicita un credit bancar si care se obliga prin contract sa plateasca bancii, la o anumita scadenta, imprumutul solicitat. De regula, debitor este orice individ sau entitate juridica a carei obligatie este de a plati o anumita suma de bani, intr-un termen stabilit, unui tert.
Depozit la vedere: deponentul poate utiliza oricand sumele existente in contul de depozit, pentru efectuarea de plati in cont sau retrageri din cont.
Depozitele la termen: Depozitele din care deponentul nu poate retrage suma existenta in contul de depozit decat dupa expirarea perioadei de maturitate a contului (la scadenta).
Dobanda: Pretul ce revine bancii ca urmare a folosirii de catre imprumutat a unei sume de bani pe care banca i-a pus-o la dispozitie pe o anumita perioada de timp. Dobanda mai reprezinta si remunerarea riscului pe care il implica imprumutul acordat de banca unui client.
Dobanda fixa: dobanda acceptata de solicitantul de credit si de banca, pentru intregul imprumut si pe toata durata creditului.
Dobanda variabila: Dobanda care se modifica periodic, in functie de nivelul dobanzii pe piata nationala sau internationala.
Euribor: Varianta europeana a LIBOR si care serveste drept punct de referinta pentru ratele de dobanda pe termen scurt practicate pe pietele monetare europene.
Gaj: Bunul remis de catre imprumutat bancii, in garantia creditului acordat de catre banca. Gajul poate fi cu sau fara deposedare.
Garantii bancare: Bunuri mobile sau imobile solicitate de banca si care in cazul nerambursarii creditului trec in proprietatea bancii.
Girantul: Persoana care se angajeaza ca in cazul in care imprumutatul nu achita creditul bancar, sa ramburseze total sau partial imprumutul.
Ipoteca: Imprumutatul acorda bancii drept asupra unui imobil.
Ipoteca convenita: ipoteca convenita prin contract.
Ipoteca legala: ipoteca prevazuta de lege.
Ipoteca juridica: Ipoteca acordata de organele judecatoresti.
LIBOR (London inter-bank offer rate): Rata dobanzii la care cele mai mari banci internationale contracteaza imprumuturi interbancare.
Leasing: Operatiune de inchiriere de utilaje, echipamente industriale sau imobile, care apartin unei banci sau societati financiare. Scopul final este achizitia de catre chirias a bunurilor care fac obiectul contractului de leasing. Principalele forme de leasing sunt leasingul mobiliar, imobiliar si industrial.
Leasing financiar: la sfarsitul perioadei de leasing, bunul intra in proprietatea celui care a platit ratele de leasing.
Leasing operational: Bunul care a facut obiectul contractului de leasing ramane in proprietatea companiei care il detine.
Linie de credit – un tip de credit care presupune rezervarea de catre banca a unei sume pentru o perioada determinata de timp. Clientul poate folosi aceasta suma (linie de credit) prin retrageri de numerar sau plati si poate acoperi suma utilizata ori de cate ori doreste pe parcursul perioadei si in limita aprobata. Dobanda se aplica sumelor utilizate, iar diferentei de suma i se aplica de multe ori un comision, numit comision de neutilizare.
Overdraft (descoperit de cont) – posibilitatea clientului de a retrage numerar sau de a realiza plati pana la o anumita limita, care depaseste soldul (nivelul din prezent) al disponibilului sau din contul curent. Avantajul este: clientul poate folosi acesti bani cand este necesar, fiind returnati prin alimentarea contului (nu exista o rata lunara fixa), iar dobanda care trebuie platita este aplicata numai pentru suma de bani care a fost utilizata si pentru zilele cand aceste fonduri au fost folosite.
Perioada de rambursare: durata pe care se acorda imprumutul. Ea variaza in functie de natura creditului, de la cateva luni (la creditele pe termen scurt) pana la cativa ani (credite pe termen mediu) sau chiar zeci de ani (creditele pe termen lung).
Perioada de gratie: Perioada acordata de banca in care solicitantul creditului achita numai dobanzile si comisioanele datorate bancii.
Privilegiu: dreptul conferit prin lege unor creditori, , de a avea prioritate in a fi platiti atunci cand dispun de o garantie asupra unei parti sau asupra totalitatii patrimoniului solicitantului de credit.
Principalul creditului – suma initiala a creditului acordat, capitalul imprumutat initial.
Plan de rambursare (scadentar de plata) – Planul de plati contine descrierea datelor (zilelor) si sumelor tuturor ratelor pe care clientul trebuie sa le plateasca cand returneaza un credit.
Perioada de gratie – este perioada (in luni de obicei) de la inceputul creditului, in care debitorul va plati doar dobanda aferenta capitalului imprumutat. In anumite cazuri si aceasta dobanda se poate acumula devenind scadenta dupa perioada de gratie. Procedeul este de obicei folosit in cazul creditelor pentru investitii, pentru a acorda un ragaz debitorului de a da in folosinta obiectul investitiei respective.
POS: terminal la punctele de vanzare, montat de catre banca la comercianti, prin intermediul caruia se pot face plati pe card.
Rata dobanzii – nivelul procentual aplicat capitalului imprumutat pe perioada derularii creditului
Rata dobanzii anuale efective DAE – arata care este costul real al unui credit luand in calcul nu numai cheltuielile cu rata dobanzii, dar si celelalte taxe, comisioane si unele asigurari care trebuie platite de catre client. Cand se calculeaza aceasta rata a dobanzii este luata in considerare si perioada in care sunt efectuate aceste cheltuieli, precum si valoarea banilor in timp!
Retail banking: oferta de produse si servicii a unei banci adresate persoanelor fizice (credite, depozite, carduri si servicii asociate cardurilor)
Risc de nerambursare: Probabilitatea intarzierii platii sau a incapacitatii de plata din cauza conjuncturii nefavorabile, a unor dificultati sectoriale sau a unor deficiente ale imprumutatului.
Scadenta: data la care imprumutatul se obliga sa achite creditul si dobanda aferenta acestuia.
Scadenta (maturitatea) ratei – acesta este termenul in care rata scadenta pentru fiecare luna trebuie platita. Scadenta fiecarei rate este continuta in planul de plati sau in contractul de credit
Warrant: Documentul care atesta existenta marfurilor intr-un depozit general