Guvernul a adoptat, recent, o Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, conform unui comunicat emis luni, de Ministerul Justitiei.
Actul normativ nu a fost publicat, inca, in Monitorul Oficial. OUG detaliaza, in capitolul destinat asistentei judiciare, cazurile si conditiile de acordare a asistentei judiciare, precum si organizarea, in cadrul profesiei, a activitatii de acordare a asistentei judiciare.
Astfel, pe de o parte, sunt reglementate cazurile care, potrivit legii, reprezinta modalitati de acordare a asistentei judiciare, iar pe de alta parte este precizata procedura in urma careia, in cadrul barourilor, se realizeaza desemnarea avocatilor care urmeaza a acorda asistenta judiciara. Coordonarea metodologica a activitatii in cadrul profesiei se realizeaza prin intermediul Departamentului pentru coordonarea asistentei judiciare, care va fi infiintat, in acest scop, in cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
De asemenea, la nivelul fiecarui barou, vor fi organizate servicii de asistenta judiciara care vor avea ca scop organizarea, la nivel local, a activitatii de desemnare a avocatilor care vor acorda asistenta judiciara in cazurile prevazute de lege.
Desemnarea avocatilor care vor indeplini aceasta activitate va avea loc, prin urmare, in urma unei proceduri stabilite prin prezentul proiect, dintre avocatii inscrisi in Registrul de asistenta judiciara ce va fi constituit in temeiul legii.
OUG adoptata de Guvern reglementeaza, totodata, unele aspecte care tin de organizarea si exercitarea profesiei de avocat, rezultate din experienta practica a aplicarii Legii nr.51/1995 si semnalate, in principal, de reprezentantii avocatilor, in urma Congresului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, desfasurat in luna iunie.
Astfel, sunt avute in vedere aspecte care privesc:
– formele de exercitare a profesiei: exercitarea profesiei si in cadrul societatilor profesionale cu raspundere limitata, reglementate prin reconsiderarea formei de exercitare a profesiei in vigoare – societatea civila profesionala cu raspundere limitata;
– largirea accesului in profesia de avocat, prin eliminarea conditiei cetateniei romane cerute in acest scop;
– crearea cadrului pentru organizarea in mod unitar a accesului in profesie, prin examenul ce va fi organizat la nivel national de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, reglementari ce se vor aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2009, avand in vedere gradul avansat de organizare a examenului de intrare in profesie din anul in curs;
– clarificarea efectelor juridice ale folosirii, in afara cadrului legal, a denumirilor specifice profesiei de avocat, organelor reprezentative ale acesteia, precum si a calitatii insesi de avocat, in alte conditii decat cele prevazute de lege.
– reconsiderarea unor aspecte care se refera la procedura de alegere a organelor reprezentative ale profesiei.
sa inteleg ca trebuie sa ai zece ani vechime si mai dai examen ptr.avocat definitiv, sau intri stagiar?