: REZERVAREA DENUMIRII
A: Pentru Bucuresti:
Dovada disponibilitatii denumirii alese de voi pentru FUNDATIE se obtine de la Ministerul Justitiei, Serviciul de relatii cu publicul si cooperare cu ONG-uri, strada Apolodor nr. 17, sector 5, telefon/fax: (021)410.72.72, (021)312.40.23; persoane de contact: Ana Mihaila – sef serviciu sau Paula Popa – consilier juridic. La Administratia Financiara platiti taxa de 50.000 lei in contul Ministerului Justitiei. La registratura Ministerului Justitiei completati o cerere tip la care anexati dovada platii taxei (chitanta).
Pentru alte localitati:
Daca nu sunteti din Bucuresti, nu e nevoie sa va deplasati – dovada va va fi trimisa prin posta in termen de 14 zile . Cererea in vederea eliberarii dovezi de disponibilitate denumire se poate trimite prin scrisoare recomandata insotita de originalul chitantei ce atesta plata taxei de 50.000 lei.
Pasul 2: INTOCMIREA ACTULUI CONSTITUTIV SI A STATUTULUI
Pentru infiintare va sunt necesare un Statut (care defineste scopul si obiectivele asociatiei, patrimoniul, sediul, drepturile membrilor etc.) si un Act constitutiv (care consfinteste hotararea fondatorilor de infiintare a Fundatiei si desemneaza organele de conducere). Actul constitutiv si statutul se autentifica la notar, in mai multe exemplare fiecare. Costuri estimative: 12 milioane lei vechi.
Pasul 3: SEDIUL
Aveti nevoie de sediu ca sa existati! Chiar si de un sediu pe hartie… Cel mai simplu este sa desemnati drept sediu apartamentul unuia dintre membrii fondatori (cu conditia sa fie proprietarul acestuia). Ulterior, in functie de obiectul de activitate, veti putea cauta un altul.
Proprietarul locuintei incheie un contract de comodat cu Fundatia in curs de constituire reprezentata prin imputernicit. Acest contract se autentifica la notarul public ori se atesta de catre avocat.
Daca aveti la dispozitie un spatiu inchiriat, veti avea nevoie de contractul de inchiriere, in copie xerox.
Daca sediul este stabilit intr-un imobil ce cuprinde mai multe proprietati (bloc, vila), se mai cer urmatoarele:
Acordul vecinilor cu pereti comuni cu apart-sediu (un simplu tabel cu semnaturi cum ca sunt de acord cu functionarea sediului Fundatiei in apartamentul respectiv).
Acordul Asociatiei de Proprietari (Locatari, dupa caz). Acordul se da pe un formular tip, care este pus la dispozitie de Uniunea Nationala a Asociatiilor de Proprietari. Adresati-va administratorului imobilului. Daca ati primit acordul de mai sus, NU are dreptul sa va refuze.
Pasul 4: CONSTITUIREA PATRIMONIULUI
Patrimoniul legal necesar infiintarii ONG-ului are un cuantum de 3500 RON (35.000.000 ROL). Se constituie prin depunerea banilor la o unitate CEC sau la alta únitate bancara. Trebuie sa completati un formular si sa anexati o copii xerox de pe actul constitutiv si statut autentificate. Se obtine o chitanta doveditoare. Banii raman blocati la CEC/banca pana la obtinerea sentintei de infiintare, cind veti putea transfera banii intr-un cont bancar.
Pasul 5: DEPUNEREA DOSARULUI LA JUDECATORIE
Puneti intr-un dosar actele de mai sus si mergeti cu dosarul la judecatorul de serviciu de la Judecatoria pe raza careia se afla sediul, pentru verificare. Vedeti daca dosarul este complet, sau ce mai trebuie adus.
Achitati taxa juridica la Directia de Finante Publice Locale (DFPL) pe raza careia se afla Judecatoria, 180.000 lei.
Depuneti dosarul complet, insotit de timbru judiciar de 3.000 lei la Judecatorie. Termenul de judecata este in mod normal de 3 zile, maxim 1 saptamana (este procedura de urgenta). Nu lipsiti la termen! In mod normal pronuntarea se poate face si in absenta, dar daca Presedintele completului doreste sa va mai intrebe ceva, e bine sa fiti de fata. Ca sa nu spunem ca e si o dovada de seriozitate din partea voastra…
Daca totul e in regula, pronuntarea Sentintei civile se da in aceeasi sedinta. Daca nu, primiti termen in cateva zile. Dupa pronuntare, trebuie sa treaca 5 zile pana ce Sentinta sa devina definitiva si irevocabila.
Pasul 6: ELIBERAREA COPIEI DE PE INCHEIERE
La 2 saptamani dupa pronuntare, depuneti cerere la Judecatorie pentru eliberarea Incheierii (avizului de functionare) si a Certificatului de Inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (RAF). Model de cerere se obtine de la Grefierul de serviciu.
Platiti la CEC taxa pentru eliberarea unui numar de copii autentificate de pe Incheiere (SFAT: e bine sa cereti 4-5 copii). Taxa judiciara de timbru este de 20.000 lei/fiecare exemplar pentru legalizare sentinta civila si 10.000 lei pentru eliberare cerificat; timbru judicial de 1.500 lei/fiecare ejemplar +certificat.
Ridicati de la Judecatorie Sentinta si Certificatul, autentificate + copiile autentificate, si Certificatul de inscriere in RAF.
Pasul 7: ATRIBUIREA DE COD FISCAL
Pentru a putea desfasura operatiuni financiare aveti nevoie de un Cod Fiscal (atentie: organizatiile non-profit nu primesc si numar de inregistrare in Registrul Comertului, asa cum au societatile comerciale!)
La DFPL de care apartine imobilul in care aveti sediul, depuneti dosar cu: Statut, Act constitutiv, Incheiere (aviz de functionare), Certificatul de inscriere in RAF (toate in copie), timbru fiscal 30.000 lei, doua cereri „cod 010” (pe care vi le da inspectorul fiscal) completate. Termen: 14 zile.
Pasul 8: OBLIGATORIU: STAMPILA SI IMPRIMATE CU REGIM SPECIAL
Stampila este necesara pentru a insoti practic orice semnatura a membrilor consiliului director si chiar pentru deschiderea contului bancar. Costuri: 600.000 lei/buc, in circa 24 ore, dupa pretentii si firma. SFAT: faceti 2 stampile, una de birou si una de buzunar. La comandare se prezinta o copie de pe CF. Apoi ar trebui sa va comandati facturier si chitantier si sa va luati fisa de magazie pentru evidenta formularelor cu regim special…
Pasul 9: DESCHIDEREA CONTULUI BANCAR
Ca sa puteti efectua operatiuni financiare, deschideti cont la orice banca va convine. Contul se deschide pe loc: mergeti la primul ofiter de credit liber, avand la voi Incheierea, Certificatul care atesta inscrierea in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor si Codul Fiscal, in copie legalizata (care se va inapoia) si inca o copie xerox (care se retine) precum si dovada de depunere a patrimoniului in original. In cazul in care depunerea s-a facut printr-o únitate CEC transferati prin Ordin de plata la banca, banii depusi .
Operatiunea dureaza circa 3 zile. Banii se deblocheaza astfel si se pot utiliza pentru nevoile Fundatiei.
Pasul 10: ALTELE
Cereti la Ministerul Justitiei sa vi se comunice numarul de inregistrare in registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial (nu este taxa si nici formular-tip pentru asta). Este diferit de numarul din RAF-ul de la Judecatorie.
LEGISLATIE UTILA
OG 37 / 2003
OG 26/2000
Lege 246/2005
Recomandam ca toate cheltuielile facute (taxe, stampila, autentificari etc.) sa se faca pe numele Fundatiei, pentru ca sunt deductibile.
Costurile mentionate sunt orientative; ele sunt supuse unor fluctuatii determinate de piata serviciilor notariale sau de modificarea taxelor catre stat.
In ziua in care aveti termen la Judecatorie, verificati numarul de ordine pe lista Completului unde ati fost repartizati. Daca sunteti spre coada listei, veti fi nevoiti sa asteptati pana dupa pranz, pana cand toate dosarele dinainte sunt rezolvate.
In desfasurarea activitatii voastre, in conformitate cu legea, doar semnatura membrilor Consiliului Director angajeaza raspunderea persoanei juridice pe care o reprezinta. Aplicarea stampilei o intareste, dar nu ii tine locul! NIMENI nu poate avea drept de semnatura in locul persoanelor abilitate – fie ca e vorba de operatiuni bancare, fie de o simpla adresa remisa prin posta.