Adoptia este o masura speciala de protectie a drepturilor copilului prin care se stabileste filiatia dintre cel care adopta si copil, precum si rudenia dintre copil si rudele parintelui adoptiv.
Adoptia se face numai pentru protejarea intereselor superioare ale copilului.
Adoptia isi produce efectele de la data pronuntarii irevocabile a hotararii judecatoresti; in momentul respectiv, filiatia dintre copil si parintii sau naturali inceteaza
Familia care doreste sa ia in adoptie un copil, trebuie sa depuna la Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului o cerere pentru luarea in evidenta.
Urmeaza o perioada de evaluare a familei, efectuata de catre asistenti sociali profesionisti. Evaluarea are drept finalitate o propunere care se face Comisiei pentru Protectia Copilului, pentru eliberarea atestatului necesar adoptiei (pe baza documentatiei).
Urmatorul pas se refera la luarea in evidenta a cererilor de incredintare, pe baza preferintelor exprimate din lista cu copii adoptabili, existatenta la nivelul judetului sau a comunicarilor Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului se identifica copilul pentru familia adoptiva atestata si va urma procesul de potrivire dintre familie si copil (realizat de catre asistentul social).
Seful Serviciului de Protectie de Tip Familial impreuna cu asistentul social responsabil de caz propune Comisiei pentru Protectia Copilului, pe baza documentelor existente la dosar si a Raportului privind Ancheta Psiho-Sociala care aproba incredintarea in vederea adoptiei a copilului dorit de familia adoptiva.
Timp de 90 de zile, aceasta incredintare este monitorizata de catre asistentul social, monitorizare care are drept rezultat final intocmirea a 6 rapoarte.
La sfarsitul perioadei de maximum 90 de zile, Comisia pentru Protectia Copilului, hotaraste eliberarea avizului favorabi adoptiei, la propunerea Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului.
Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului inainteaza dosarul la Autoritatea Nationala pentru Protectia drepturilor Copilului si Adoptii pentru obtinerea confirmarii de respectare a termenelor si procedurilor legale.
Parintii naturali nu pot fi citati la Tribunal, datorita confidentialitatii adoptiei si irevocabilitatii consinmtamintului dupa expirarea termenului de 45 de zile stabilite.
Dosarul este restituit la Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului in vederea transpunerii lui impreuna cu cererea de incuvintarea a adoptiei instantei de judecata (tribunalul).
Adoptia isi produce efectele de la data ramanerii irevocabile a hotaririi judecatoresti.
Asistentul social responsabil de caz este obligat sa consemneze timp de doi ani, patru rapoarte post-adoptie, informind Comisia pentru Drepturile Copilului.
O comisie pluri-disciplinara (asistenti sociali, psihologi, juristi) ofera consiliere pre- si post-adoptie.
Toate demersurile, in cazurile de adoptie, inclusiv promovarea actiunii la Tribunal sint confidentiale.
Pot adopta persoanele sau familiile care prezinta conditii materiale si garantii morale necesare asigurarii dezvoltarii armonioase a copilului.
Nu pot adopta decit persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sint cu cel putin 18 ani mai in varsta decit cei pe care doresc sa ii adopte.
Adoptia intre frati este interzisa.
Adoptia unui copil de catre mai multe persoane este interzisa, cu exceptia cazului in care ea se face de catre sot si sotie, simultan sau succesiv.
Daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, va fi necesar si consimtamintul celuilalt sot, cu exceptia cazurilor in care acesta este in imposibilitatea de a-si manifesta dorinta.
Poate fi adoptat orice copil aflat pe lista Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, copii care se gasesc in urmatoarele situatii:
– este declarat judecatoreste abandonat;
– exista consimtamantul parintilor naturali de adoptie;
– daca parintii (parintele) copilului sint decazuti din drepturile parintesti, decedati, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti sau necunoscuti;
Lista copiilor adoptabili se intocmeste de catre Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului din fiecare judet si se trimite Comitetului Roman pentru Adoptii.
Exceptie fac cazurile in care sotul adopta copii celuilat sot si adoptia in familia extinsa
Buna Nelu,
Si noi suntem in Belgia si vrem sa adoptam din Romania si am inteles ca nu se poate.Am scris si la casa coltuc de avocatura si la alta avocata de pe situl acasa dar nimeni nu ne raspunde.Nu inteleg de ce zic ca am primi raspuns cand nu este asa.
Voi ati gasit o solutie aveti raspuns?
Merci
o intrebare asi avea, daca stie cineva raspunsul i-as multumi: daca adopt un copil abea nascut sau mai mic de 2 ani, tot am dreptul de concediul(inclusiv cei 600 ron) pe care alte mame primesc pana ce copilul implineste 2 ani????
poate cineva care se ocupa de legile adopti vor reflecta mai atent asupra legi si vor simplifica antrun fel,deoarece e foarte greu si copii cresc si raman ai nimanui.Va multumesc
a venit an viata noastra o minune ,an urma cu 1 an si 4luni ,avea o saptamana, de cand lam vazut am zis [este al nostru nu conteaza cum e cum o vrea dumnezeu sa fie asa e]DORIM ENORM DAR ENORM sa finalizam cu actele dar e foarte greu enorm de greu si nu anteleg de ce .La urma urme tot ce conteaza pe aceasta lume e fericirea copiilor ,eu nu ami doresc,ca, copilu nostru sa ajunga la gradinita si sa ise spuna de cilalti copii [tati tau si mami a ta nu sunt si sa vina acsa plangand]sper din tot sufletu sa se termine
Am vrea sa adoptäm un copil s-au doi din romania,noi suntem stabiliti in Austria si avem cetatenia Austriacä ,Romäna nu o mai avem.Cum am putea reusi sa putem adopta din Romania?Faptu ca adoptile Internationale sunt inchise, ar trebui sa fie o poarta deschisä pentru cei de afarä care sunt de nationalitate romana, s-au chiar pt. toti ,ce am putea face? cine ar putea sa ne ajute in directia asta?
Vä Multumim
Am vrea sa adoptäm un copil s-au doi din romania,noi suntem stabiliti in Austria si avem cetatenia austriacä ,Romäna nu o mai avem cum am putea reusi sa putem adopta din Romania?faptu ca adoptile internationale sunt inchise, ar trebui sa fie o poarta deschisä pentru cei de afarä care sunt de nationalitate romana, s-au chiar pt. toti ,ce am putea face? cine ar putea sa ne ajute in directia asta?
Vä Multumim
Buna ziua !
As dorii sa stiu cum se poate renunta la o adoptie,copilul are 14 ani si a fost infiat de catre mama adoptiva , de la o luna de la data nasterii.
multumesc
as dori sa stiu care sunt conditiile care trebuie indeplinite de familia care doreste sa adopte un copil.adica vreau sa stiu daca in cazul in care stau in chirie si am un venit de minim pe economie e posibil sa adopt un copil?eu si sotul meu ne dorim acest lucru,avem in jur de 35 de ani si anumite probleme medicale care ne impiedica sa avem un copil.
pt vlad: persoanele care au peste 18 ani pot fi adoptate doar de catre persoana/familia in grija careia s-a aflat pe perioada copilariei
As vrea sa cunosc, va rog, documentele ce compun dosarul intocmit de Directia de Protectie a Copilului dupa trecerea celor 90 zile de monitorizare, dosar ce este depus, apoi, la tribunal, in vederea incuviintarii adoptiei.
Multumesc!
as vrea sa stiu daca mai pot fii adoptat la varsta de 18 ani