Vaccinarea anticancer, refuzată în masă

Campania de imunizare împotriva cancerului de col a debutat cu stângul, cei mai mulţi părinţi refuzând tratamentul pe motiv că nu sunt suficient informaţi.

Experţii în epidemiologie, ca şi medicii din şcoli spun că pregătirea vaccinării s-a făcut pompieristic. „Ar fi trebuit făcută o informare temeinică, iar imunizarea ar fi trebuit făcută anul viitor, prin februarie“, crede Gheza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Asta pentru că ministrul sănătăţii a organizat abia la finalul săptămânii trecute o videoconferinţă despre derularea campaniei, licitaţia pentru cumpă rarea vaccinurilor fiind întârziată luni întregi.

Alţii spun că demersul ministrului este electoral. „Campania are o mare doză de populism şi un mod brutal de abordare. Mă bucur însă că suntem în situaţia de a face acest vaccin şi suntem în rând cu ţările civilizate“, comentează Mircea Cinteză, fost ministru al sănătăţii.

El crede că acest vaccin este o revoluţie în medicină, iar faptul că sunt atâtea dispute asupra lui este normal. Cele 110.000 de vaccinuri anticancer, care au costat bugetul Sănătăţii 23 de milioane de euro, au termen de valabilitate până în 2010, aşa că vor putea folosite şi la fetele care vor fi anul viitor în clasa a IV-a.

„Să nu stricăm orzul pe gâşte!“

„Am hotărât să nu ne vaccinăm fata pentru că există destule neclarităţi. Oricum, mi se pare devreme să o imunizăm acum, fetiţa nu a intrat încă la pubertate“, spune Adrian, tatăl unei fetiţe de 10 ani, elevă la o şcoală din sectorul 1 al Capitalei.

Opinia acestuia este împărtăşită şi de alţi părinţi care sunt mai dispuşi să scoată bani din buzunar peste patru-cinci ani pentru a-şi vaccina fiicele „Numi voi vaccina fata, am trimis deja la şcoală formularul completat în acest sens. Nici măcar nu am fost informată care dintre cele două vaccinuri îi va fi făcut fiicei mele“, explică şi Diana, mama unei fetiţe de 10 ani din Bucureşti.

Bulversarea părinţilor a fost sporită în multe şcoli şi de faptul că au fost distribuite doar pliante de informare. „Copiilor li s-a zis: spuneţi-le părinţilor să semneze să vă vaccineze, că nu stricăm orzul pe gâşte! Vaccinurile au fost scumpe“, povesteşte, revoltată, mămica unei alte fetiţe.

Şi directorii de şcoli din Capitală confirmă faptul că cei mai mulţi părinţi nu sunt de acord cu această imunizare. „Părinţii sunt reticenţi pentru că este vorba despre un vacin controversat şi i-au speriat şi cazurile de deces din alte ţări“, ne-a declarat directoarea Şcolii nr. 52 din Capitală.

Trei campanii simultane

Reticenţi sunt şi părinţii din celelalte judeţe ale ţării. În Arad, la Şcoala Generală nr. 2, vaccinarea a fost refuzată de toţi părinţii.

La marile şcoli din Piatra- Neamţ, majoritatea părinţilor au trimis formularele împotriva vaccinării.

„Am fost asaltată cu întrebări despre boală, vaccin, cât de sigur este, cine răspunde dacă sunt reacţii adverse, de unde se pot informa suplimentar. Sincer, la unele întrebări nu ştiam ce să le răspund. Măsura a fost luată în pripă, şi punerea ei în practică peste noapte bulversează. Şi părinţi, şi cadre medicale, şi profesori“, a declarat Alina C., asistenta unei şcoli generale din Piatra- Neamţ.

În Argeş, medicii sunt nemulţumiţi că au prea multe campanii de vaccinare în acelaşi timp. „În această perioadă mai avem două campanii de vaccinare, cea pentru meningită şi cea ROR“, ne-a declarat Ramona Văcaru, medic şcolar la Şcoala numărul 3 din Piteşti.

Tabere pro şi contra vaccinare

Fetiţele din Iaşi vorbesc pe la colţuri despre vaccin. „Am auzit că nu e sănătos să-l facem. Trebuie testat măcar vreme de zece ani. Mama mi-a mai zis că o să mi-l cumpere ea când o să vadă că nu are efecte negative“, spune Iulia Iacobovici, elevă în clasa a IV-a C la Liceul „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. În liceu, cele 50 de fete de clasa a IV-a s-au împărţit deja în tabere, pro şi contra vaccin. „Mama mea vrea neapărat să-l fac, am auzit şi la ştiri că e bun. E doar o înţepătură. Mama mi-a spus să am încredere în ea şi că nu o să am nimic“, spune şi Maria Şpighel.
 
„Am fost trataţi ca nişte oi chemate la tăiat“

Reprezentanţii şcolilor din Bihor susţin că directiva ministerului a sosit destul de târziu. „La şedinţa cu părinţii, am fost trataţi ca nişte oi chemate la tăiere“, a declarat un părinte care nu şi-a dat acordul ca fata să-i fie vaccinată. Nicolae Deleanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Cluj, a recunoscut ieri că refuzul părinţilor este cauzat de campania de informare foarte scurtă. La clasa învăţătoarei Valeria Matiş de la Colegiul „Gheorghe Şincai“, din 14 fetiţe doar două vor face vaccinul împotriva HPV.

Unul dintre părinţii care a fost de acord cu vaccinarea copilului este Elena Gădălean: „Am avut rude care au murit de cancer şi ştiu ce înseamnă. Am semnat că sunt de acord. Vaccinul se face în alte ţări din Europa. Nu este nimeni nebun să omoare nişte copii“.

sursa

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/829683/Vaccinarea-anticancer-refuzata-in-masa/

 

avocat@coltuc.ro

Lasă un comentariu