Dupa ce au construit mii de apartamente cu bani proveniti din credite bancare, dezvoltatorii imobiliari au ajuns la fundul sacului. Scumpirea creditelor ii pune pe acestia in fata imposibilitatii achitarii mai vechilor angajamente fata de banci, dar si a finalizarii proiectelor deja demarate
Construite pe hartie sau partial finalizate, cartiere intregi ar putea trece din patrimoniul constructorilor in cel al bancilor care au finantat astfel de afaceri. Aflati in incapacitate de plata si in dorinta de a scapa de presiunea creditorilor, marii dezvoltatori imobiliari fac apel la legea insolventei. Procedura prevazuta de acest act normativ (care poate dura trei ani) le ofera constructorilor doua avantaje importante: le pune la dispozitie trei ani pentru o eventuala redresare si ii exonereaza de obligatia de a raspunde cu propria avere pentru un eventual faliment.
Pe rolul Tribunalului Bucuresti a fost inregistrat primul dosar de faliment al unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari, Gigant Construct SRL. In actiunea formulata in instanta se arata ca „in prezent, societatea se afla in stare de insolventa”. Legea insolventei (85/2006) prevede faptul ca „insolventa este prezumata ca fiind vadita atunci când debitorul, dupa 30 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de unul sau mai multi creditori; insolventa este iminenta atunci când se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate cu fondurile banesti disponibile la data scadentei”, situatie in care, conform documentului citat, s-ar afla Gigant Construct. In actiunea promovata in instanta societatea recunoaste faptul ca SC Gigant Construct SRL a intreprins unele masuri in vederea redresarii situatiei financiare, insa eficacitatea acestora nu a putut fi corelata cu dimensiunea obligatiilor financiare”. Societatea invoca drept principala cauza a situatiei in care se afla faptul ca „nu mai detine resursele financiare necesare restituirii ratelor scadente ale creditului bancar acordat in anul 2007, in valoare de 3.577.000 de euro, in scopul achizitionarii terenului (in suprafata de 10.200 mp – n.r.) situat in Bucuresti, Aleea Ninsorii, nr. 36”.