Legea Avocaturii. Cea mai importanta modificare din istorie

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 792 din 26 noiembrie 2008 a fost publicata Orodnanta de urgenta nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

1. Imputernicirea avocatiala este act autentic
Sunt acte autentice actele intocmite de avocat pentru tinerea evidentelor profesionale cerute de lege, precum si pentru legitimarea fata de terti a calitatii de reprezentant. Caracterul de act autentic al imputernicirii avocatiale va contribui atat la facilitarea activitatii avocatilor si la cresterea respectului pentru profesia de avocat, cat si la responsabilizarea acestora.
2. Avocatura se va practica pe baza de licenta temporara – 3 ani
Se instituie licenta pentru practicarea profesiei. Astfel, inscrierea avocatilor in tablou se va face pe baza licentei de exercitiu al profesiei, confirmata din 3 in 3 ani pe baza dovedirii frecventarii formelor de pregatire profesionala continua organizate de barouri si U.N.B.R. In mod corespunzator, va fi suspendat din profesie avocatul care nu reuseste sa faca dovada ca a frecventat formele de pregatire profesionala continua, in perioada celor trei ani anterior actualizarii licentei. Ratiunea noii reglementari este preocuparea pentru mentinerea profesionalismului corpului de avocati.
3. Problema avocaturii ilegale a fost transata
Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare la de 6 luni la 3 ani:
– folosirea fara drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Nationala a Barourilor din Romania”, „U.N.B.R.”, „Uniunea Avocatilor din Romania” sau denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat de catre orice persoana fizica sau juridica, indiferent de obiectul activitatii desfasurate de aceasta
– folosirea insemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat in alte conditii decat cele prevazute de Legea nr. 51/1995.
Astfel, problema barourilor paralele nu mai exista.  
4. Societatea profesionala cu raspundere limitata – reloaded
Avocatii asociati ai societatii profesionale cu raspundere limitata pot face parte si din alte forme de organizare a profesiei.
Societatea profesionala cu raspundere limitata (din a carei denumire a fost scos cuvantul „civila”, cu toate ca a ramas tot o societate civila) nu va mai fi suspusa impozitului pe profit, ci impozitului pe venit, care se va plati de fiecare asociat in parte, pentru propriul venit.
Modificarea va contribui la coagularea avocatilor in forme asociative de organizare a profesiei.
5. Primirea in profesie se va face numai cu examen
Primirea in profesia de avocat se va face numai pe baza unui examen la nivel national organizat de UNBR.
Nu mai exista nici un fel de exceptie de la regula intrarii in avocatura prin examen. 
6. Examenul de definitivat se va organiza la nivel national
UNBR va organiza nu numai examenul de primire, ci si examenul de definitivare in profesie, trecand astfel sub autoritatea sa dobandirea calitatii de avocat definitiv.

2 comentarii la „Legea Avocaturii. Cea mai importanta modificare din istorie”

  1. Problema Barourilor paralele nu este transata.Predoiu nu a facut decat sa introduca pedepse pentru Avocatii din Barourile asa zise clasice,inexistente juridic fiind desfiintate si sa intareasca legalitatea Barourilor moderne,legal infiintate.
    Transarea se facea daca se dispunea unificarea,astfel Barourile clasice deveneau legitime

  2. Cea mai importanta modificare din istoria avocaturii romanesti va fi atunci cand avocatul va putea AUTENTIFICA actele redactate de el. Iar chestia cu licenta temporara este o ABERATIE, pentru un avocat, care detine obligatoriu o licenta in drept, ba mai mult a promovat un concurs de admitere in avocatura si un examen de definitivat. In realitate este o noua sursa de venituri pentru barouri si pentru persoanele din fruntea acestora si chiar ptr. avocatii, care detin grade didactice si sustin cursurile de pregatire.

Lasă un comentariu