Modificari privind scutirile de TVA

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 795 din 27 noiembrie 2008, a fost publicat Ordinul ministrului economiei si finantelor nr. 3424 din 20 noiembrie 2008 pentru modificarea si completarea unor norme si instructiuni aprobate prin ordine ale ministrului finantelor publice

Potrivit modificarilor aduse Normelor de aplicare a scutirilor de taxa pe valoare adaugata pentru traficul international de bunuri, prevazute de art. 144 alin. (1) din Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2218/2006, toate operatiunile efectuate asupra bunurilor aflate in regim de antrepozit TVA sunt scutite definitiv de la plata taxei, cu exceptia operatiunilor efectuate catre ultimul cumparator care beneficiaza numai de scutire provizorie. 

Tot in acest context, se arata ca impozitarea cu TVA, fara a afecta o posibila scutire, se poate efectua numai pentru operatiunile anterioare, care erau provizoriu scutite de taxa. In masura in care la scoaterea bunurilor din regim fara existenta unei tranzactii comerciale nu se pot determina aceste operatiuni, regularizarea se face prin impozitarea cu TVA a bunurilor scoase din regimul de antrepozit de TVA, desi scoaterea bunurilor din regim fara existenta unei tranzactii comerciale nu constituie in sine o operatiune in sfera TVA. 

Modificari au suferit si Normele privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 142 alin. (1) lit. d) si art. 199 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2220/2006, dintre care mentionam ridicarea pragului valoric de scutire de TVA si de accize la import a bunurilor continute in bagajul personal al calatorilor din tarile terte, daca acestea nu au caracter comercial, la 300 euro pe persoana, respectiv 430 euro pentru calatorii care folosesc transportul aerian sau maritim. 

De asemenea, noua reglementare oferita de Instructiunile de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a)-i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2222/2006 stabileste ca sunt scutite de TVA livrarile de bunuri expediate sau transportate din afara Comunitatii de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau. In acest caz, scutirea de TVA se justifica de furnizorul care realizeaza livrarea cu factura sau declaratia vamala de export si cu documente din care sa rezulte ca transportul este realizat de client sau in numele sau, cum sunt: documentul de transport, comanda de cumparare, de vanzare sau documentele de asigurare. 

Alte modificari aduse actului normativ mentionat mai sus mai vizeaza clasificarea documentelor specifice de transport, precum si scutirea de TVA pentru prestarile de servicii de transport, direct legate de importul de bunuri. 

In ceea ce priveste procedura de acordare a certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata si de eliberare a garantiei pentru importurile de bunuri, stabilita de Normele aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 500/2007, aceasta se modifica in sensul ca in perioada 15 aprilie 2007 – 31 decembrie 2011 inclusiv nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care au obtinut certificat de amanare la plata.

 

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!