A aparut un YouTube pentru documente

In ultimii doi ani, despre YouTube.com s-a vorbit mai mult decăt despre orice alta intreprindere din lumea online. Succesul YouTube s-a creionat in jurul orgoliului si al nevoii de expunere publica pe care o resimte omul modern

 

 

Utilizatori de Internet din intreaga lume au ales sa-si faca publice creatiile video, iar unii au devenit chiar vedete mondiale ca urmare a acestei alegeri.

In ultimii doi ani, despre YouTube.com s-a vorbit mai mult decăt despre orice alta intreprindere din lumea online. Succesul YouTube s-a creionat in jurul orgoliului si al nevoii de expunere publica pe care o resimte omul modern. Utilizatori de Internet din intreaga lume au ales sa-si faca publice creatiile video, iar unii au devenit chiar vedete mondiale ca urmare a acestei alegeri.
Oricăt de vizitat ar fi insa un website, el nu e in masura sa asigure unui utilizator expunerea globala pe care un serviciu extrem de vizitat ar putea-o oferi. Iar YouTube.com, ca expunere, a insemnat exact acea diferenta intre expunerea locala a unui detinator de website si expunerea mondiala a unui website care integreaza creatii ale tuturor utilizatorilor lumii.
Ideea nu e noua. Flickr.com a oferit internautilor un spatiu de stocare pentru fotografiile lor. Digg.com a fost un inceput pentru utilizatorii care doreau sa-si expuna lumii preferintele web. Pentru pasionatii de scris, blogurile au fost instrumentul care a deschis apetitul. Aparitia unui serviciu similar YouTube.com, dedicat autorilor de documente, nu e decăt un pas logic in dezvoltarea Internetului ca mediu de promovare personala.

Scribd.com
Website-ul a fost lansat oficial la inceputul lunii martie 2006. Potrivit TechCrunch.com, fondatorii Scribd.com (Trip Adler si Jared Friedman) au afirmat ca serviciul primeste peste 100.000 de vizitatori zilnic si gazduieste păna in acest moment 12.000 documente.
Website-ul permite generarea rapida de continut de catre utilizatorii sai. Orice utilizator inregistrat poate incarca un document in sistemul Scribd.com. Apoi, documentul poate fi vizualizat ori descarcat usor de vizitatori, in format html, pdf, word sau text. Website-ul pune chiar la dispozitia utilizatorilor un program care transforma textul in fisier audio, pentru a putea permite utilizatorului sa asculte textul folosind un iPod, spre exemplu. Pe lănga facilitatile de partajare pe care le ofera, Scribd.com a imprumutat si abilitati de retea sociala, de genul celor oferite de digg.com.
Vizitatorii pot vota documentele favorite, care pot fi astfel incluse in topul documentelor afisate pe prima pagina a website-ului. Doritorii pot include documente Scribd.com in website-urile sau blogurile proprii. Autorii documentelor au la dispozitie statistici utile privind numarul de vizitatori care au accesat acel document, repartitia acestora pe tari, o lista a website-urilor de la care au fost transferati cei mai multi utilizatori catre acel document etc. De asemenea, utilizatorii pot comenta documentele, le pot da o nota si le pot aseza in legatura cu alte documente.

Lasă un comentariu