Bancile straine ne fac zile amare

Previziunile macroeconomice din afara s-au inrautatit inca o data ca urmare a datelor si mai proaste din zona euro, subliniind datoria externa. Analistii insa nu mentioneaza ca 85% din datoria externa este privata.

 

Romania se confrunta cu un nou val de previziuni pesimiste din partea analistilor straini: un raport al ING Bank vorbeste despre prabusirea cresterii economice la numai 1,7% din PIB anul viitor, de la peste 8% in 2008, un analist al Commerzbank afirma ca apelarea la ajutorul FMI ar putea fi inevitabila, iar Moody’s anticipeaza pur si simplu crestere economica negativa, adica recesiune.

Asemenea altor banci, ING a revizuit prognoza de crestere a PIB pentru 2009, insa a facut-o mult mai drastic – de la 4% la 1,7%, pe baza unui scenariu de incetinire a creditului la mai putin de 5% pe an si a recesiunii din zona euro. Deficitul extern ar urma sa se ajusteze de la 14,1% la 8,8%.
Tot ieri, agentia Bloomberg a publicat comentariul unui analist al Commerzbank specializat pe pietele emergente, Luis Costa, care este de parere ca Romania ar putea avea dificultati in a rambursa datoria externa de 75 mld. $ fara ajutorul FMI. Costa invoca nivelul deficitului de cont curent si cresterea cheltuielilor guvernamentale. Bloomberg precizeaza ca Romania nu a apelat la ajutorul Fondului, spre deosebire de Ungaria, Islanda, Serbia si Ucraina. Nici ING si nici Bloomberg nu mentioneaza insa ca cea mai mare parte a datoriei publice este privata, intrand aici inclusiv datorii ale subsidiarelor bancilor straine prezente in Romania catre bancile-mama.
In acelasi timp, agentia de rating Moody’s vede pentru 2009 o crestere economica negativa de -0,3% din cauza crizei globale de lichiditate. O misiune urmeaza sa vina la Bucuresti in luna ianuarie intr-o vizita de documentare, a anuntat Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Finantelor. El nu a comentat previziunile agentiei referitoare la intrarea Romaniei in recesiune anul viitor. „Sper ca in ianuarie vor discuta cu date concrete pe masa, astfel incat opinia lor sa fie fundamentata”, a spus Teodorovici
sursa

Lasă un comentariu