O afacere profitabilă: chilipiruri imobiliare contra unui trai decent

În acest moment, în România există o singură companie specializată în equity release, un aranjament financiar prin care firma cumpără casele bătrânilor cu vârste de peste 65 de ani contra unui avans si a unei rente viagere, iar acestia au în continuare dreptul de a locui fără chirie în imobilele respective,

 

Multe dintre persoanele în vârstă care trăiesc, în prezent, exclusiv din beneficiile sistemului public de pensii ar putea fi nevoite, în viitor, să apeleze la singurul activ potenţial generator de venit de care dispun: locuinţele proprietate personală, pe care au avut posibilitatea să le achiziţioneze la începutul anilor ’90, pe sume modice. În pofida recentelor majorări de pensii si a celor care vor mai urma – care mai degrabă vor eroda puterea de cumpărare, agravând inflaţia -, pensionarii vor face din ce în ce mai greu faţă scumpirii vieţii. Iar sistemul de pensii de stat, în care salariaţii îi subvenţionează, anonim si la grămadă pe cei retrasi din activitate, mai degrabă subminează întrajutorarea familială, prin care valorile se transmit celor tineri prin mostenire, iar acestia din urmă se îngrijesc de întreţinerea celor vârstnici.
În consecinţă, a apărut si în România o primă companie care oferă celor în vârstă posibilitatea de a-si fructifica proprietăţile imobiliare, primind în schimb bani, îngrijire si posibilitatea de a călători. Compania de soluţii financiare Hild, care are printre acţionari banca americană Merrill Lynch, a in-trat în septembrie pe piaţă si are la dispoziţie un capital de pornire de 350 de milioane de euro. Totusi, specialistii avertizează că decizia cu privire la cedarea proprietăţii trebuie cântărită cu mare atenţie, mai ales în această perioadă de scădere a preţurilor din imobiliar.   

Beneficii
Hild Garant Viager, produsul elaborat de Hild, se adresează pensionarilor cu vârste de peste 65 de ani, cărora li se oferă, contra dreptului de proprietate asupra unui imobil estimat, de exemplu, la 100.000 de euro, un avans de circa 18.000 de euro, precum si o rată lunară de aproximativ 300 de euro, ajustabilă anual cu rata inflaţiei si plătită indiferent de numărul de ani pe care îl mai trăiesc pensionarii. Informaţiile statistice oficiale arată că, în România, speranţa de viaţă a femeilor este de circa 75 de ani, iar a bărbaţilor – de aproape 70 de ani. Vârsta medie a clienţilor Hild este, potrivit reprezentanţilor companiei, între 74 si 75 de ani, iar cei mai vârstnici seniori Hild au peste 83 de ani. „Pentru seniorii care s-au înscris într-un program Hild, nivelul de stres provocat de grijile zilnice este mai scăzut, deoarece au acces la finanţare si la condiţii de viaţă mai bune. Prin urmare, ne asteptăm să trăiască mai mult decât indică statisticile“, spun reprezentanţii companiei.
Hild mai asigură plata integrală a taxelor de proprietate, a asigurării locuinţei, precum si a reparaţiilor si operaţiunilor de întreţinere majore legate de proprietate. Toţi pensionarii care semnează contracte cu Hild au dreptul de a rămâne în locuinţă pentru tot restul vieţii, fără obligaţia de a plăti chirie. Pe lângă asta, Hild oferă o gamă de servicii suplimentare, cum ar fi evenimente de socializare (seminarii, prezentări, excursii etc.), precum si programe de îngrijire si medicaţie cu preţ redus. Înaintea semnării contractului, pensionarii sunt supusi unui test psihologic, prin care compania se asigură că actualii proprietari ai locuinţelor ce urmează să fie preluate sunt în deplinătatea facultăţilor mintale. Prin contract se stabileste că, în cazul în care Hild esuează în îndeplinirea obligaţiilor financiare asumate, clientul urmează să-si primească înapoi dreptul de proprietate asupra casei, fără nicio obligaţie de a returna avansul si ratele încasate până în momentul respectiv.

Turbulenţe în imobiliar
Reprezentanţii Hild susţin că, din momentul lansării companiei pe piaţa românească, în luna septembrie, sute de seniori si-au manifestat interesul faţă de programul oferit de firmă, ceea ce îi determină să fie optimisti în privinţa potenţialului de succes al afacerii. De asemenea, scăderea preţurilor la locuinţe, despre care analistii consideră că vor continua si în 2009, ar putea reprezenta o excelentă oportunitate de achiziţii pentru companie. „Totusi, datorită instabilităţii destul de mari a pieţei imobiliare din Bucuresti cu care ne confruntăm de câteva luni, manifestată prin numărul limitat de tranzacţii si prin fluctuaţii de preţuri estimate la aproximativ 35%, este foarte dificil să stabilim o valoare sigură a proprietăţilor imobiliare, astfel încât am decis să amânăm contractarea până în momentul în care piaţa se va stabiliza, iar preţurile reale vor putea fi stabilite cu precizie, pentru a putea oferi seniorilor un preţ bazat pe adevărata valoare a proprietăţilor“, ne-au declarat cei de la Hild.
Hild nu are un target precis cu privire la tipul de locuinţe care urmează să fie preluate prin metoda equity release. „Ne asteptăm să avem si apartamente în blocuri, si apartamente-standard, dar si vile. Tot ce ne interesează este ca proprietatea să poată fi asigurată si să existe dotări minime (bucătărie, baie etc.). Nu este importantă locaţia în care proprietatea este situată si nici valoarea estimată de agenţiile imobiliare. Proprietăţile vor fi menţinute la standarde de trai decente, astfel încât să poată fi vândute, închiriate sau renovate. În calitate de proprietar oficial al locuinţei, va fi în interesul companiei ca aceste proprietăţi să fie menţinute la standarde bune“, spun oficialii Hild.

Cånd e momentul potrivit?
Persoanele care au în vedere intrarea într-un aranjament financiar de tip equity release trebuie să ia în primul rând în considerare faptul că, indiferent de beneficiile oferite de furnizor, valoarea acestora este direct legată de preţul proprietăţii cedate, iar în acest moment preţurile sunt în scădere, tendinţă care, cel mai probabil, se va prelungi si în următorii doi ani, se afirmă într-un comentariu recent al rubricii de consultanţă financiară a prestigiosului „Financial Times“. „În Marea Britanie, preţul mediu al unei case a scăzut, în ultimul an, de la circa 186.000 la 158.000 de lire sterline si va continua să scadă cel puţin până în 2010“, se spune în comentariu. În aceste condiţii, pensionarii ar putea fi tentaţi să semneze cât mai repede un contract, speriaţi că preţurile vor scădea si mai mult, mai ales că accesul la credite este din ce în ce mai scump, iar costul vieţii – în crestere.
„Scăderea preţurilor la case nu trebuie să fie un factor-cheie al deciziei luate, ceea ce trebuie să prevaleze sunt răspunsurile la întrebările: cât de urgent am nevoie de bani, câţi bani intenţionez să strâng în schimbul casei mele si cât de mult merită să mă despart de proprietatea mea în schimbul beneficiilor care mi se promit“, este de părere Dean Mirfin, director de dezvoltare la Key Retirement Solutions. Care susţine, totusi, că dacă nevoia de bani este presantă, un contract de equity release trebuie semnat cât mai repede, pentru ca valoarea proprietăţilor să nu scadă si mai mult. Specialistii estimează că valoarea pieţei britanice de equity release se va dubla în următorii cinci ani, ajungând la 2,4 miliarde de lire sterline, pe fondul insuficienţei din ce în ce mai pregnantate a veniturilor asigurate de sistemul public de pensii.

Istoric controversat
Aranjamente de tipul „îngrijire contra locuinţă“ se fac de mulţi ani în România, prin asa-numitele contracte de vânzare-cumpărare cu clauză de locaţie si întreţinere. Astfel, mulţi bătrâni si-au înstrăinat în avans locuinţele, cu condiţia de a fi îngrijiţi până la deces de către persoanele cărora urmează să le rămână în proprietate imobilul în cauză. De multe ori însă presa a relatat despre situaţii în care bătrâni de bună credinţă au fost înselaţi de cei cărora le-au cedat locuinţele în schimbul promisiunilor de îngrijire. S-a întâmplat chiar ca pensionari cu vârste înaintate să fie mutaţi la azil, pentru că în contractul lor de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere a fost strecurată o frază ambiguă privind situaţia lor locativă.

 

http://www.sfin.ro/articol_14721/o_afacere_profitabila:_chilipiruri__imobiliare_contra_unui_trai_decent.html

 

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Un comentariu la „O afacere profitabilă: chilipiruri imobiliare contra unui trai decent”

Lasă un comentariu