Bancile, obligate sa arate din start contractele

Inca din faza precontractuala, clientii unei banci vor avea dreptul sa primeasca date privind toate conditiile contractuale, inclusiv un grafic de rambursare care sa mentioneze costurile totale. Opacitatea acuzata pana acum de clienti in privinta costului real al unui credit va disparea

 

Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 795 din 27 nov. 2008.

Pana acum multe banci refuzau sa dezvaluie costul total al unui credit in faza de informare a clientului, situatie care facea dificila perceperea efortului financiar total la care urma sa se angajeze, precum si compararea ofertelor intre doua sau mai multe banci.

Nu in ultimul rand, clientul va putea afla de la bun inceput si ce alte costuri sunt incluse pe langa dobanda, iar acestea nu vor mai putea fi modificate pe parcursul derularii contractului.

Noile obligatii de transparenta din partea bancilor sunt in concordanta cu reglementarile care urmeaza sa fie valabile si la nivelul UE si care au in vedere tocmai cresterea gradului de comparabilitate a produselor de creditare inclusiv la nivel de piata comunitara.

In acest context, bancherii se pregatesc sa renunte la creditele cu dobanda promotionala, anticipand ca s-ar putea confrunta cu valuri de refinantari in conditiile in care noile reglementari pentru protectia consumatorului impun diminuarea costurilor pentru aceste operatiuni. Clientii vor avea dreptul ca in cazul in care decid sa inchida contractele de credit sa primeasca gratuit de la banca documentele care sa ateste stingerea datoriilor, iar comisionul de rambursarea anticipata nu va putea sa reprezinte “un obstacol disproportionat”, potrivit ordonantei de guvern privind protectia consumatorilor, care intra in vigoare la sfarsitul anului. Termenul nu este insa definit in niciun fel.

Sursa: ZF

 

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu