S-a modificat Codul penal

Astfel, au fost constatate numeroase cazuri de defaimare a organelor judiciare si a unor reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice, prin intrebuintarea de cuvinte insultatoare ori gesturi obscene sau amenintatoare la adresa integritatii fizice a acestora, de natura sa afecteze imaginea

 

publica a organelor judiciare si a reprezentantilor unor autoritati publice, precum si increderea cetatenilor in actul de justitie.

Atingerea adusa autoritatii justitiei prin modalitatile prezentate este in contradictie cu valorile sociale existente intr-un stat de drept, in conditiile in care dreptatea este ridicata la rang de valoare suprema (art. 1 alin.(3) din Constitutia Romaniei, republicata) si are ca obiectiv asigurarea legalitatii, independentei, impartialitatii si fermitatii in procesul de infaptuire a actului de justitie, astfel incat este necesara sanctionarea penala a faptelor de natura sa influenteze grav, sa ignore ori sa submineze autoritatea justitiei.

Pornind de la aceste ratiuni au fost identificate si incriminate, respectiv reformulate, o serie de fapte evidentiate si in practica judiciara, care pot afecta semnificativ activitatea de infaptuire a justitiei sau care constituie atingeri aduse autoritatii publice, precum sfidarea organelor judiciare si a unor reprezentanti ai autoritatilor publice cu atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice.

Dispozitiile din ordonanta privind cazurile speciale de pedepsire prevad majorarea pedepselor in cazul savarsirii infractiunii de ultraj impotriva unui judecator sau procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist ori jandarm.

Incriminarea urmareste protejarea persoanelor cu atributii importante in realizarea actului de justitie impotriva manifestarilor de violenta psihica sau fizica pe durata exercitarii acestor atributii. Justificarea majorarii pedepselor in cazul savarsirii unei infractiuni de ultraj impotriva unui judecator, procuror, organ de cercetare penala, expert, executor judecatoresc, politist sau jandarm consta in aceea ca, prin vointa legii, aceste persoane au in sarcinile de serviciu atributii importante legate de infaptuirea justitiei, iar de modul de indeplinire a acestora depinde decisiv buna desfasurare a cursului unui proces si rezultatul acestuia. Legea asigura astfel o protectie sporita acestor categorii de persoane, in raport cu ceilalti functionari publici care exercita autoritatea de stat.

Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare, obscene sau amenintatoare fata de un judecator, procuror, organe de cercetare penala, politist sau jandarm se poate face numai in mod nemijlocit. Fapta se savarseste in mod nemijlocit atunci cand intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare, obscene sau amenintatoare are loc in prezenta fizica a judecatorului sau procurorului. Spre exemplificare, constituie infractiunea de sfidare a organelor judiciare folosirea de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei sau a procurorului de expresii injurioase la adresa judecatorului, in timpul unei sedinte de judecata, caz in care infractiunea se savarseste nemijlocit. Infractiunea de sfidare a organelor judiciare sanctioneaza manifestarile jignitoare, dispretuitoare ori cu efect intimidant exprimate in timpul unei proceduri ce se desfasoara in fata instantei, in scopul de a proteja solemnitatea sedintelor de judecata si respectul datorat autoritatii judiciare, reglementarea fiind justificata avand in vedere renuntarea la incriminarea faptelor de insulta si calomnie. in acelasi timp, scopul incriminarii este acela de a proteja solemnitatea si buna desfasurare a procedurilor judiciare in fata instantei de judecata si nu neaparat onoarea sau reputatia reprezentantilor autoritatii judiciare.

 

 

 

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Lasă un comentariu