„În mod oficial, Comisia Europeană ne-a notificat astăzi că o firmă din Bucureşti a fost beneficiarul unei cantităţi de 3,3 tone de carne din Irlanda. Colegii mei au identificat firma, fac acum controlul şi verifică unde a fost distribuită acea cantitate”, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. Declaraţia vine după ce marţi dimineaţă, vicepreşedintele ANSVSA declara că nu are informaţii potrivit cărora ar fi intrat în ţară carne infestată.

Mai mult decât atât, aproape 70 de tone de carne de porc din Irlanda, infestată cu dioxină, ar fi ajuns în România pe filiera Polonia – Ungaria, potrivit agenţiei maghiare MTI, care citează autoritatea sanitar-veterinară de la Budapesta.

Totul s-a întâmplat în intervalul septembrie – noiembrie. Şeful Agenţiei Veterinare Ungare afirmă că un singur transport din cele efectuate în această perioadă nu a fost localizat şi că toate celelalte au ajuns în România.

Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre să verifice importurile de carne de porc din Irlanda şi a ordonat retragerea tuturor produselor de carne de porc din magazine, restaurante şi fabrici de prelucrare, din cauza suspiciunilor privind infestarea cu dioxină. Marţi s-a descoperit dioxină, o substanţă extrem de toxică, şi la bovinele din Irlanda, hrănite cu acelaşi tip de furaje ca porcii.