Noul program de guvernare cuprinde mai multe elemente care privesc legislatia si organizarea structurilor din justitie.Unul dintre obiectivele pe care si le propune noul guvern, condus in prezent de Emil Boc, este clarificarea regimului proprietatii si a legislatiei in domeniu. Fara prea multe date
concrete, progamul stabileste “finalizarea cat mai rapida a procesului de retrocedare a proprietatilor”. Ar urma sa fie modificate in acest sens legile curente din domeniile cadastrului, cartilor funciare, exproprierilor pentru cauza de utilitate publica, urbanismului si amenajarii teritoriului.
Noi instante si noi proceduri pentru executorii judecatoresti
In capitolul justitie si politici anticoruptie se regasesc si alte masuri. In domeniul actelor normative, se urmareste republicarea automata a unui act dupa ce survine o modificare. Este prevazut si accesul gratuit al cetatenilor la o baza de date electronice oficiala care sa contina toate actele normative aflate in vigoare. In legatura cu acest aspect, amintim ca in urma cu o luna de zile, Regia Autonoma Monitorul Oficial, a pus la dispozitia cetatenilor tocmai o astfel de baza de date electronica, cu acces gratuit.
Accesul in magistratura
Nici politica resurselor umane din magistratura nu este ocolita in programul de guvernare. Institutul National al Magistraturii ar urma sa devina singura institutie responsabila cu recrutarea in magistratura, indiferent de procedura de recrutare. Se doreste limitarea la 1/3 a numarului de posturi vacante care se vor ocupa prin proceduri extraordinare, in timp ce examenele actuale de admitere in magistratura, dar si cele de promovare in functii vor fi reorganizate. Ceea ce nu se mentioneaza insa este cum se va face reorganizarea.
Reducerea duratei proceselor
Pe fondul numeroaselor procese in care Romania este parat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, noul guvern propune reducerea duratei proceselor si cresterea eficientei sistemului judiciar. Pentru aceasta se preconizeaza creearea de noi instante judecatoresti in orase mari din Romania (fara a specifica in ce orase), precum si instituirea unor departamente specializate in cadrul instantelor care sa se ocupe exclusiv de procedura de citare.