Dificultatile înregistrate pe piata financiara internationala, cu efecte negative asupra pietei interne de capital, au impus adoptarea de masuri fiscale care sa sprijine piata bursiera din România. În 2009, profitul realizat
de persoanele juridice din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu va mai fi impozitat. Dispozitia se aplica si pentru persoanele juridice nerezidente. În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2009 inclusiv, nu se va impozita profitul obtinut de persoanele juridice straine din tranzactionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica româna.
Nici persoanele fizice nu vor mai fi impozitate pentru câstigurile obtinute pe piata de capital. Prevederea este valabila si pentru persoanele fizice nerezidente. Pierderile rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare (altele decât partile sociale si valori mobiliare în cazul societatilor închise) se compenseaza la sfârsitul anului fiscal cu câstigurile de aceeasi natura realizate din tranzactionarea titlurilor de valoare, în cursul anului respectiv. Daca în urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala, începând cu pierderea anuala a anului fiscal 2010, aceasta se reporteaza numai în anul urmator. Pierderea anuala înregistrata în anul fiscal 2009 nu se reporteaza (OUG nr. 127/ 8 octombrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).
Deduceri fiscale mai mari pentru angajat si angajator
OUG nr. 127/2008 modifica si regimul investitiilor la fondurile private de sanatate si de pensii. De la 1 ianuarie 2009, limita de deductibilitate a contributiilor la sistemul de pensii facultative din veniturile din salarii va creste de la 200 la 400 de euro. Si plafonul cheltuielilor deductibile efectuate în numele unui angajat la schemele de pensii facultative s-a dublat, tot la 400 de euro. Si pentru primele de asigurare voluntara de sanatate plafonul cheltuielilor deductibile a crescut de la 200 la 250 de euro, atât pentru angajat, cât si pentru angajator (OUG nr. 127/
8 octombrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).
Obligatii de înregistrare la Fisc
Operatorii economici care intentioneaza sa comercializeze în sistem en detail produse energetice pentru care se datoreaza accize (cum sunt carburantii, combustibilii pentru încalzire) sunt obligati sa se înregistreze la autoritatea fiscala teritoriala, conform procedurii si cu îndeplinirea conditiilor ce vor fi stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). În caz contrar, acestia vor fi sanctionati cu amenda de la 20.000 la 100.000 lei si confiscarea sumelor rezultate din aceasta vânzare (OUG nr. 127/8 octombrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).
Deduceri pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare
Conform orientarilor recente determinate de noul cadru generat de „Strategia Lisabona“, la nivelul UE, cercetarea-dezvoltarea si inovarea sunt considerate instrumentele-cheie pentru cresterea competitivitatii economice si asigurarea dezvoltarii pe termen lung. Aceasta orientare se reflecta printr-o serie de decizii majore la nivel politic, precum fixarea tintei de minimum 3% din PIB cheltuieli totale pentru cercetare-dezvoltare pâna în 2010, din care minimum 2% din partea industriei. Acest context a impus adoptarea de masuri fiscale care sa sprijine activitatile în domeniul cercetarii-dezvoltarii în România.
La calculul profitului impozabil, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare se acorda urmatoarele stimulente fiscale:
a) deducerea suplimentara la calculul profitului impozabil în proportie de 20% a cheltuielilor eligibile pentru aceste activitati; deducerea suplimentara se calculeaza trimestrial/anual; în cazul în care se realizeaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza potrivit dispozitiilor în vigoare.
b) aplicarea metodei de amor-tizare accelerata si în cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare (OUG nr. 200/4 decembrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).
Neimpozitarea veniturilor din dobånzi sau depozite la termen
Veniturile sub forma de dobânzi pentru depozitele la termen sau instrumentele de economisire realizate începând cu 1 ianuarie 2009 inclusiv sunt venituri neimpozabile.
Si în domeniul impozitarii nerezidentilor, ca masura de atragere a veniturilor pe piata bancara, s-a prevazut ca venitul din dobânda la depozitele la termen si la instrumentele de economisire realizata de persoanele fizice nerezidente sa nu reprezinte venit impozabil în România (OUG nr. 200/4 decembrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).
Scutirea impozitului pe dividendele reinvestite
Pentru dezvoltarea activitatii companiilor, precum si în scopul crearii de noi locuri de munca si pastrarii celor existente, dividendele reinvestite începând cu 2009 sunt scutite de la plata impozitului pe dividende. Sunt scutite de la plata acestui impozit si dividendele investite în capitalul social al altei persoane juridice române, în scopul crearii de noi locuri de munca si pentru dezvoltarea activitatii acesteia. Procedura se va aproba prin ordin al ministrului economiei si finantelor si al presedintelui ANAF (OUG nr. 200/4 decembrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).
Sursa: Saptamana Financiara
Cum comentati?