In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 866 din 22 decembrie 2008 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 12/2008

Problema de drept care a generat disputa in practica instantelor judecatoresti se refera la consecintele modificarii (in sensul majorarii) pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, intervenita

 

dupa comiterea faptei, in cazul infractiunilor ce aduc atingere fondului forestier.  

2. Unele instante au dispus achitarea inculpatilor pentru motivul ca fapta nu este prevazuta de legea penala, considerand ca, in raport de majorarea pretului mediu al metrului cub de masa lemnoasa pe picior, daca valoarea pagubei nu mai depaseste de 5 ori pretul mediu al metrului cub de masa lemnoasa, faptele constituie doar contraventii la regimul silvic. 

3. Alte instante au apreciat ca si in astfel de cazuri se impune condamnarea inculpatilor, motivandu-se ca pretul mediu nu poate fi considerat element constitutiv al infractiunii, ci doar criteriu pentru determinarea valorii pagubei de care depinde incriminarea, astfel ca incidenta sa trebuie raportata la momentul in care fapta s-a consumat. 

4. In sfarsit, alte instante au dispus achitarea inculpatilor pentru motivul ca faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii, considerand ca valoarea pagubei face parte din latura obiectiva a infractiunii.  

5. Inalta Curte a apreciat ca aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legale. Atunci cand, de la savarsirea faptei pana la judecarea definitiva a cauzei, au intervenit una sau mai multe dispozitii cu caracter normativ, prin care s-a modificat criteriul de stabilire a valorii pagubei ce determina, prin cuantumul ei, fie incriminarea faptei, fie agravarea incadrarii juridice, se impune ca in astfel de situatii, in conformitate cu dispozitiile art. 13 C.pen., sa se aplice legea cea mai favorabila. Asadar, in cazul infractiunilor ce aduc atingere fondului forestier, majorarea ulterioara a pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior atrage raportarea cuantumului valorii pagubei produse prin fapta savarsita anterior la noua limita valorica devenita criteriu de incriminare.  

6. Dispozitivul deciziei:

„Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. 

Modificarea, in sensul majorarii pretului mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, intervenita ulterior comiterii faptei, conduce, in cazul infractiunilor ce aduc atingere fondului forestier, la lipsa unuia dintre elementele constitutive ale infractiunii, ceea ce atrage incidenta dispozitiilor art. 10 lit. d) din Codul de procedura penala

Lasă un comentariu