„Exista o cultura a lentorii in solutionarea cauzelor. Magistratul se afla angrenat intr-un duel permanent cu partile…”Sunteti de acord?

Dupa prezentarea Raportului de activitate al CSM pe anul 2008 de catre doamna Lidia Barbulescu in Plenul CSM, ieri, 8 ianuarie 2008, preseditntele Traian Basescu a dat cuvantul, la solicitarea acestuia, domnului Nicolae

 

 Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Nicolae Popa: „Si anul trecut, Justitia a stat sub lupa opiniei publice. Sunt si lucruri care caracterizeaza substantial activitatea judecatoreasca. Exista, desigur, si un anumit climat in care-si desfasoara activitatea cei din Justitie, exista o anumita cultura a contenciosului, un fel de razboi al tuturor impotriva tuturor. Ne apropiem de numarul de dosare pe care-l are Germania desi populatia difera (insa din cele 5.600.000 de cauze in Germania doar 1.000.000 ajung sa fie solutionate de judecator, restul intra in solutiile alternative). La noi, la instanta suprema vin oameni din toate partile. Nimeni nu vrea sa inteleaga ca acolo ar trebui sa vina doar reprezentantii acestora. Tin cu dintii sa fie prezenti.” 

„Suntem singulari in Uniunea Europeana, anacronici, in sensul ca toate procesele se desfasoara dupa aceleasi reguli procedurale. Exista o cultura a lentorii in solutionarea cauzelor. Magistratul se afla angrenat intr-un duel permanent cu partile, trebuie sa participe, de exemplu, la activitatile in biroul electoral. Recent s-au incheiat astfel de alegeri, am fost prezenti acolo cu toata convingerea noastra ca n-ar trebui sa fim acolo. Nu am auzit un cuvant de multumire din partea autoritatilor in urma acestor alegeri, de aceea am facut eu, am multumit eu magistratilor care au muncit in aceste structuri.”

„As vrea sa spun ca se simte nevoia de a ne concentra asupra realizarii problemelor mari, de referinta din domeniul Justitiei. In sfarsit, suntem de multe ori in situatia de a fi clasificati in oameni care apartin unui sistem corporatist sau sindicalist, aici in CSM, mai ales cand se pune problema raspunderii judecatorilor. Exista preocupare in toata Europa pentru asa ceva. Ati vazut cate masuri disciplinare au fost luate. Toate sanctiunile CSM echivaleaza cu cele din Franta pe ultimii 55 de ani. Am procedat la indepartarea din magistratura. Judecatorul Marghescu executa pedeapsa data de colegii luii judecatori. Ciuca, fosta presedinta de tribuhnal, e in procedura de judecata. Lazar, judecator de tribunal, cu grad de curte de apel, a fost trimis in judecata in stare de arrest, confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justiei de mai multe ori si asa mai departe. Trebuie sa se puna capat acestor permanente acuzatii ca judecatorii se apara intre ei. Cand am venit la Inalta Curte erau doua dosare in care erau judecati judecatori, acum sunt 22 de dosare. Pe Lazar nu l-a adus CSM-ul.”

„Exista, de asemenea, dosare binecunoscute: marile dosare de coruptie care incep la Inalta Curte, acolo incep. Se desfasoara dupa toate regulile procedurale. Stiu ca sunt intarzieri. Analizez situatia. Au, ca orice persoana trimisa in judecata, toate garantiile procedurale de care beneficiaza orice alta persoana trimisa in judecata. E foarte bine ca nu mai trebuie sa se suspende judecata cand se sesizeaza Curtea Constitutionala.”

Lasă un comentariu