Romania lupta impotriva terorismului de pe meleaguri straine, in Irak si Afganistan, intr-un razboi care ne omoara soldatii. Asa se face politica. Trebuie sa fii intotdeauna de-o parte sau de alta a baricadei, trebuie sa-ti
sustii aliatii, ar spune politicienii.
Din nefericire, in aceste conflicte si-au pierdut viata soldati romani care nu au nicio vina. In urma lor au ramas familii indoliate, copii fara parinti si sotii deprimate. Alti zeci de romani au fost raniti sau traumatizati de experientele traite in prima linie.
Mai grav este insa faptul ca ministerul Apararii trimite in lupta militari cu o tehnica depasita. Chiar Melescanu recunoaste ca TAB-urile pe care le folosesc fortele romane din Afganistan nu au fost proiectate pentru astfel de operatiuni, iar acest lucru reprezinta un risc suplimentar pentru militari.
„La ora actuala, transportoarele, asa cum le avem noi, 77 si 79, conceptual au fost gandite pentru alt tip de operatiuni, ele nu sunt perfect adaptate la misiunile de patrulare exercitate in Afganistan, si in Irak la fel. De aceea am comandat transportoare noi, au venit primele 10, pana la sfarsitul anului, inceputul anului viitor, toti romanii care vor patrula o vor face cu noi transportoare”, a explicat ministrul, incercand sa-si scuze iresponsabilitatea
In prezent, in principalele teatre de operatiuni sunt peste 1.600 de militari romani: 597 in Irak, 867 in Afganistan si 148 in Kosovo. Daca echipamentul si armele le sunt furnizate pe filiera NATO, vehiculele de razboi sunt 100% „made in Romania” si multe dintre ele, cu varste de peste 25 de ani, fac parte din categoria „rable”.
Soldatii si politica
Retragerea trupelor romane din Irak si Afganistan a fost o tema des speculata politic. Reducerea participarii la operatiunile din Irak a fost o tema care a creat divergente intre cele doua palate.
Sursa: Ziare.com