Metodele prin care puteţi să-l convingeţi pe cel mic de plăcerea lecturii sunt extrem de simple şi dau rezultate în majoritatea cazurilor. Totul depinde însă de timpul acordat copilului şi de răbdarea de care dispuneţ i. Creaţi un
moment special pentru citit: după cină, înainte de culcare. Fixarea unei rutine creează o aşteptare şi le spune copiilor că şi pentru dumneavoastră este un moment special, pe care îl petreceţi împreună în fiecare zi. Începeţi de la copertă, citind titlul, numele autorului dar şi pe cel al ilustratorului. Întrebaţ i-l pe cel mic despre ce crede el că este vorba în carte. Discutaţ i pe marginea ilustraţiilor. Întrebaţi-l ce bănuieşte că se întâmplă mai departe. Încurajaţi copilul să se implice pe măsură ce citiţi, să pună întrebări, să facă remarci, să ghicească ce se va întâmpla mai departe. Da- ţi-i voie să vă întrerupă şi să participe activ. Schimbaţi tonul vocii şi viteza cu care citiţi, în funcţie de evoluţia povestirii. Subliniaţi cuvinte, reprezentaţi sentimentele personajelor prin mimică şi gesturi. Cel mai important lucru este să vă simţiţi bine împreună.
Jocul de-a cartea
Lăsaţi-vă imaginaţia să zboare pe măsură ce citiţi împreună poveşti, încercând de asemenea să vă transpuneţi în pielea unor personaje, pentru a atrage curiozitatea copilului dumneavoastră. Nu vă feriţi să citiţi aceeaşi carte de mai multe ori. Copiilor le place familiaritatea şi predictibilitatea unei pove şti pe care o ştiu deja. Recitiţi cărţile favorite şi, în acelaşi timp, introduceţi mereu cărţi noi. Începeţi de la vârste mici, cu cărţi cu ilustraţii simple, citindu-i zilnic. Transformaţi cartea într-o jucărie cu care chiar şi dumneavoastră vă place să vă jucaţi. Jocul de-a cartea presupune să lăsaţi cărţile copiilor la îndemâna acestora. Puneţi-i pe copiii mai mari să le citească celor mai mici cu voce tare, în timp ce vă vedeţi de treburi prin casă. Mergeţ i împreună cu copilul dumneavoastră la librărie sau la bibliotecă şi alegeţi împreună cărţile.
Atac