Inevitabilul s-a produs.Casele de amanet infloresc din nou

Romanii asociaza in mintea lor sintagma “casa de amanet” cu termenul de camatarie. In multe cazuri, legatura e corecta. Altfel, e un mijloc la indemana oricui de a obtine o suma de bani pe termen scurt contra unei

 

dobanzi modice. La banca procedura ar fi greoaie, dobanda mai mare si ai riscul sa-ti fie refuzat creditul. Criza nu a influentat inca afacerea caselor de amanet. Acestea au permanent clienti in criza de lichiditati.
Studentii, pensionarii si, in general, oamenii cu venituri medii sunt clientela cotidiana a caselor de amanet. Tiganii formeaza cel putin jumatate dintre clienti, daca respectiva casa se afla intr-o zona cu vad comercial. “Ieri am avut un singur client care a amanetat bijuterii de vreo doua milioane”, spune Sonia Gazdaru, pretuitor la una din casele de amanet de pe Stefan cel Mare, colt cu strada  Lizeanu. Comisionul este aici de 0,9% pe zi. Pentru un inel de 2 grame si 18 carate se ofera 86 de lei. In maximum 30 de zile, suma trebuie returnata, plus comisionul de 7,74 de lei pe zi. “Toata lumea zice ca e criza. Nicidecum. Magazinele sunt pline. La noi, majoritatea clientilor sunt mici afaceristi de prin angroul Europa. Vin, amaneteaza ceva, iau bani pentru marfa si intr-o saptamana, zece zile isi iau aurul inapoi“, zice Sonia Gazdaru, de 15 ani in meserie. Dupa colt, pe Lizeanu functioneaza o casa de amanet care primeste si alte bunuri decat metale pretioase. Pe firma scrie mare: “Electronice, telefoane, masini, case”. Vanzatoarea, o tanara luata vizibil prin surprindere, isi suna patroana care o instructioneaza pe loc. N-are voie sa scoata un cuvant. In magazin sunt expuse frumos niste combine muzicale, cateva televizoare si mai multe telefoane mobile. Obiectele neridicate sunt revandute la preturi mici si fara garantie.

Patronii caselor de amanet au propriii furnizori
Tot pe Stefan cel Mare, langa supermarketul de pe coltul cu strada Viitorului, intr-o camaruta de langa intrarea in scara unui bloc a aparut de cateva luni alta casa de amanet. Spatiul comercial are cel mult doi metri patrati. In geamul pravaliei sunt aliniate alandala mai multe inele, cercei, bratari si lanturi de aur. Preturile sunt suspect de convenabile. Inauntru se inghesuie o femeie si un burtos brunetel, cu un lant la gat cam cat zgarda unui buldog. “Nu vin dom’le multi si nici putini”, se uita chioras omul la reportofon. “Nu pot sa mai zic nimic. Am niste probleme si n-am buna dispozitie sa va povestesc”, se rasteste afaceristul, muscand suparat dintr-o bucata de peste prajit ce se sleia pe o folie de aluminiu. Mai incolo, inspre Cale Mosilor, alta casa de amanet. Spoturi luminoase, camere de luat vederi, tot dichisul. La tejghea e Catalin Georgescu, bijutier la baza, convertit de 13 ani in negustor la propria sa casa de amanet.

 

gardianul

Lasă un comentariu