Conversia din euro în lei a monedei unui împrumut nu rentează decât în cazul unei devalorizări pronunţate a leului

Cum era de aşteptat, schimbarea monedei din euro în lei pentru împrumuturile ipotecare nu este o soluţie bună. „În cazul creditului ipotecar, trecerea de la euro la lei elimină doar riscul valutar, însă aduce

 

dobânzile mult mai înalte la lei. Clientul nu trebui să piardă din vedere faptul că acest împrumut se face pe termen lung. Probabil că va mai fi nevoie de încă o schimbare a monedei, în momentul în care România va adopta euro”, ne-a declarat Aurelian Dochia, managing partner la compania de consultanţă financiară Concept. Poate doar în cazul creditelor de consum, care sunt pe termen scurt, rămâne de analizat soluţia conversiei monedei. Raluca Dobre, analist financiar pentru brokerul de credite Ipoteci Direct, recomandă evitarea totală a acestei soluţii, cel puţin până în martie.

„Este o perioadă de derută, iar lumea nu trebuie să acţioneze pripit. În niciun caz, nu este un moment bun pentru mişcări bruşte, iar aici mă refer la rescadenţări, refinanţări sau conversii de monedă. Toată lumea aşteaptă acum ca banca centrală să relaxeze creditul ipotecar”, ne-a declarat Raluca Dobre. Mai pesimist, Aurelian Dochia se aşteaptă ca următoarele şase luni să fie critice pentru situaţia din România. Aşadar, spre sfârşitul anului, lucrurile se vor tranşa, fie în sensul unei calmări a indicatorilor macroeconomici, fie printr-o deteriorare şi mai pronunţată.

„Ochii tuturor sunt aţintiţi către Guvern şi Banca Naţională a României. Întrebarea care se pune este din ce surse poate acoperi Executivul costurile crizei, cu un deficit bugetar şi aşa ridicat. Şi BNR are o capacitate limitată de intervenţie pe termen lung”, explică analistul Concept.

Costul conversiei, între 0,5-2%

Până atunci, cine se gândeşte să treacă zilele acestea pe la bancă, trebuie să aibă în vedere că schimbarea monedei de creditare implică şi trecerea la dobânzile pentru împrumuturile în monedă naţională, mult mai mari decât cele la euro. Media dobânzii este de 11% pentru împrumuturile în euro faţă de 17%, la cele în moneda naţională. În general, conversia se face cu anumite costuri, care sunt trecute în contractul de credit.

 

gandul

Lasă un comentariu