Modificarile au fost fundamentate pe necesitatea asigurarii unor facilitati la plata taxelor judiciare de timbru atat persoanelor fizice, cat si celor juridice, mai ales in contextul actual marcat de criza financiara.
Astfel, s-au diversificat modalitatile de plata, stabilindu-se ca taxele judiciare de timbru se platesc in numerar, prin virament, sau in sistem on-line, in contul bugetului de stat, la unitatea Trezoreriei Statului in raza careia debitorul isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul fiscal. De asemenea, taxele judiciare de timbru pot fi platite si prin unitati bancare in contul bugetului de stat, costurile operatiunii fiind in sarcina debitorului taxei.
In ceea ce priveste persoanele juridice, se stipuleaza ca instanta le poate acorda, la cerere, facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru actiuni si cereri introduse la instantele judecatoresti, in urmatoarele situatii:
a. cuantumul taxei reprezinta mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
b. plata integrala a taxei nu este posibila deoarece persoana juridica se afla in curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, in conditiile legii, indisponibilizate.
Trebuie mentionat ca noile dispozitii vizeaza si situatia in care taxa de timbru de restituie. Astfel, in cazul in care partile se impaca inainte de prima zi de infatisare, suma achitata cu titlu de taxa judiciara de timbru se restituie in intregime, iar in cazul impacarii ulterior primei zile de infatisare, se restituie pana la jumatate din suma achitata, proportional cu actele procesuale neindeplinite.