Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor solicita Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii procurorului – director Dicu Adrian din functia de director al Penitenciarului Giurgiu, atat
ca urmare a actului managerial necorespunzator cat a abuzurilor savarsite in calitate de director de penitenciar, cu incalcarea grava a prevederilor legale in vigoare.
1. “Bal mascat – cu agenti in serviciu” – 14 decembrie 2007. In data de 14 decembrie 2007, cu ocazia organizarii unei festivitati cu personalul Penitenciarului Giurgiu – un “bal mascat”, directorul Penitenciarului Giurgiu, procurorul Dicu Adrian, s-a prezentat la penitenciar, in jurul orei 21.00 unde a solicitat un agent, care se afla in serviciu, pentru a-l insoti la restaurantul unde avea loc petrecerea. Insotit de agentul sef Dorobantu Valentin, acesta a parasit unitatea in jurul orei 22.00, iar la intrarea in restaurant, procurorul si-a pus catuse la maini, si costumat in “detinut”, si-a facut intrarea in incinta restaurantului, sustinand o pantomima decadenta in raport cu pozitia detinuta in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Avand in vedere faptul ca a ordonat prezenta in incinta restaurantului a unor functionari publici cu statut special, angajati ai Penitenciarului Giurgiu, aflati in serviciu, pentru completarea scenetei, se face vinovat de incalcarea art. 248 Cod Penal – abuz in serviciu, incalcand grav prevederile legale in vigoare, slabind siguranta unitatii prin scoaterea agentilor din serviciu, deplasarea masinii unitatii la restaurant, astfel putandu-se produce evenimente negative fata de care nu s-ar fi putut intervene in mod operativ si in bune conditii. Acesta a produs o depreciere a imaginii actului de justitie, prin utilizarea uniformei, a insemnelor oficiale ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor intr-un loc public asociind imaginea Ministerului Justitiei cu cea a unei marionete.
2. “Mireasa furata de mascatii inchisorii” – 7 iulie 2007. In ziua de 07.07.2007, la un restaurant din centrul municipiului Giurgiu, a avut loc nunta medicului Penitenciarului Giurgiu, la care a fost invitat sa participe si directorul Penitenciarului Giurgiu, procurorul Dicu Adrian. Spre miezul noptii, acesta a sunat la Penitenciarul Girgiu, unde a dispus executarea unei misiuni de la penitenciar la restaurant de catre doi agenti din cadrul grupei de interventie aflati in serviciu, echipati in tinuta de lupta, cu intentia de a “fura mireasa”. Acestia s-au deplasat la localul din centrul orasului pentru a indeplini dispozitia primita. Acesta se face vinovat de incalcarea art. 248 Cod Penal – abuz in serviciu, incalcand grav prevederile legale in vigoare, slabind siguranta unitatii prin scoaterea agentilor din serviciu, deplasarea masinii unitatii la restaurant, astfel putandu-se produce evenimente negative fata de care nu s-ar fi putut intervene in mod operativ si in bune conditii.
3. “Alarma sindicala” – 11 iulie 2008. Impartirea primelor la Penitenciarul Giurgiu a fost un nou prilej de neintelegere intre conducerea institutiei si sindicate. De o parte se aflat initial Florentin Muscalu, director adjunct pentru siguranta detinerii si regim penitenciar, iar de cealalalta parte s-a aflat Adrian Comoreanu, presedintele Sindicatului Fraternitatea Giurgiu. Atunci, probabil obisnuit cu incalcarea perpetua a art. 248 Cod Penal – abuz in serviciu, procurorul Dicu Adrian, aflat in concediu legal de odihna, a venit la unitate, si, ilegal, a ordonat alarmarea unitatii în data de 11.07.2008, în jurul orei 11.00 unde a infierat solicitarile liderului de sindicat si a celui mai recent comunicat de presa emis de acesta. Conducerea a sperat ca invrajbirea anagajatilor intre ei, avand ca motiv deranjarea din timpul liber, il va determina pe presedintele de sindicat Comoreanu sa retracteze acuzatiile aduse conducerii unitatii. Acesta a incalcat astfel si prevederile art. 53, lit. b din Legea 54/2003 – Legea sindicatelor: “conditionarea sau constrangerea, in orice mod, avand ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale.”, continuand astfel producerea unor pagube materiale prin apelarea telefonica a personalului unitatii, utilizarea logisticii necesare alarmarii, in conditiile inexistentei unui obiectiv profesional. http://penifest.blogspot.com/2008/07/penitenciarul-giurgiu-si-primele-lui.html
Conexarea a doi factori agravanti: managementul defectuos si abuzul in functia de conducere pe “feuda penitenciara” a procurorului Dicu, au condus la crearea unei stari tensionate in Penitenciarul Giurgiu, o vendetta a conducerii unitatii fata de sindicalisti si “dizidenti”, in conditiile in care bugetul public sustine financiar salariile “imorale” ale magistratilor detasati.”