Patronul „roş-albaştrilor“ spune că, dacă pleacă el, „se alege praful“

În februarie 2003, când punea mâna pe pachetul majoritar de acţiuni al clubului din Ghencea, după o acţiune la limita legalului, Gigi Becali promitea că „va face Steaua ca soarele sfânt de pe cer“ (ulterior, lozinca legionară a

fost folosită şi în campania electorală, cuvântul „Steaua“ fiind înlocuit cu cel original, „România“).Latifundiarul a profitat din plin de notorietatea grupării din Ghencea şi şi-a clădit, încet-încet, imaginea publică vorbind despre şi în numele celui mai galonat club de fotbal din România. Discursul a fost mai mereu acelaşi: sărac în idei şi vocabular, dar plin de promisiuni. „Pentru mine e un fleac să ţin Steaua! Echipa e a mea şi va rămâne nepoţilor – nepoţilor mei, în vecii vecilor“, declara acelaşi Becali în noiembrie anul trecut. Între timp, devenise „om politic“ şi cel mai bogat român, conform topurilor de specialitate.

Performanţe frumoase obţinute cu metode urâte

În ianuarie 2009, lovit în plin de criza financiară, acelaşi personaj susţine însă: „Dacă las clubul, se alege praful“. „Nu risc averea familiei pentru Steaua“, explică Gigi.

Latifundiarul ar vrea să vândă clubul şi spune că echipa l-a costat 40 de milioane de euro. Steaua a plătit însă destul de scump pentru performanţele făcute cu banii încasaţi de la Becali de-a lungul anilor. Echipa a câştigat două titluri şi o Supercupă a României, a ajuns în semifinalele Cupei UEFA şi de trei ori în grupele Ligii Campionilor. Pentru toate acestea, imaginea clubului a fost pătată de „valize“, „brichete“, frăţii de „gem“, blaturi, tone de lături îndreptate spre duşmani, dar şi împotriva fostelor glorii.

În declaraţia de avere a lui Gigi sunt trecute doar 12 milioane

Cel mai important „detaliu“ este însă eludat. Gigi se laudă cu investiţiile făcute la Steaua, dar uită să vorbească de câştigurile financiare şi, mai ales, de imagine, de pe urma celui mai galonat club din fotbalul românesc. În declaraţia de avere din toamna lui 2007 el preciza că a creditat clubul cu 12 milioane de euro şi nu menţiona nimic despre „investiţii“. Şi încă un lucru: el vrea înapoi banii băgaţi la Steaua, deşi n-a plătit niciun leu pentru a prelua acţiunile clubului.

Adevărul e la mijloc: Steaua a trăit în ultimii ani din banii investiţi de Becali, dar şi din resurse proprii. Un raport sumar între aceste surse de finanţare indică un echilibru evident, fapt care contrazice teoria lui Becali că echipa nu poate trăi fără banii săi.

evz

Lasă un comentariu